Er zijn veel wijnlanden en daarbij een surplus aan aparte wijnregio’s. We kennen ze meestal wel. Frankrijk, Italie, Spanje, Duitsland, Portugal maar ook Zuid-Afrika, Argentinïe, Chili en Australïe zijn de vaak genoemde “usual suspects”. Maar is natuurlijk heel veel meer op de wereld. Daarbij hebben alle landen hun eigen tradities, wetgeving, druivenrassen en verschillende soorten “terroir”  als het op wijn maken aankomt. Pak bijvoorbeeld de druif Chardonnay. Deze komt over de hele wereld voor, maar wanneer je een Chablis en een Californische Chardonnay naast elkaar zet, zal niet in je opkomen dat dit van dezelfde druif is gemaakt.

Wijnkenners splitsen de wijnwereld op in 2 wel heel grove wijnregio’s: De oude en nieuwe wijnwereld. Tot de oude wijnwereld behoren de Europese landen die al eeuwenlange traditie in wijnbouw hebben. Frankrijk, Italië en Spanje bijvoorbeeld. Met de nieuwe wereld bedoelt men de niet-traditionele wijngebieden, waar pas veel later begonnen werd met het maken van wijn. Zuid-Amerika zoals ArgentiniëChili of Australië en Nieuw-Zeeland bijvoorbeeld. Maar ook in Nederland wordt nog niet zo lang op professionele wijze wijn gemaakt. 

De wijnbouw stond tijdens de tweede Wereldoorlog op een wat lager pitje. Maar in de jaren vijftig en zestig werd het werk in de wijngaard weer volledig opgepakt en werden er nieuwe wijngaarden opgezet. De groot verbouwende wijnpioniers zochten hun geluk vooral buiten Europa. Bijvoorbeeld Australië, Zuid-Afrika, Zuid-Amerika en Californië. Het drankverbod in de VS was inmiddels opgeheven en daarom aantrekkelijk. Hier hadden ze geen last van strengere kwaliteitsregels en tradities. Daarnaast een zee aan ruimte. Ze onderzochte deze nieuwe wereld regio’s, keken wat er het meest in de smaak viel en maakten wijnen die daarop aansloten. In de jaren daarna is de wijnbouw in deze landen in sneltreinvaart gegroeid. Deze wijnbouw is ook professioneler geworden en zijn er zelfs herkomst en kwaliteitsregels ingevoerd.

We hebben een poging gedaan om van veel nationale wijnregio’s ook een heldere beschrijving te maken, zodat u een beetje een idee krijgt wat waar wordt gemaakt. Dat zij er nogal veel, dat is duidelijk. Maar duik eens lekker in de materie, en beter nog bestel eens een wijn van een van de onbekende wijnregio’s.  Zeker altijd weer een positieve ervaring. Bestel eens een wijn uit een plek waar u op vakantie geweest bent en alle herinneringen komen weer boven. Hoe leuk kan het zijn!