Taurasi

Barolo, Amarone, Chianti Classico allemaal bekend . En toch wordt Taurasi, zonder twijfel een van de meest gerenommeerde rode wijnen van Italië, zelden in dezelfde mate genoemd als die andere wijnen. Dat is jammer, want dit zeer onderscheidende aanbod biedt niet alleen uitzonderlijke kwaliteit, maar kan, net als zijn bekendere tegenhangers, tientallen jaren gracieus rijpen. Vergis je niet, Taurasi is een van de essentiële wijnen van Italië.
Land
Land
Toon meer opties
Regio
Zoek een regio
Druif
Zoek een druif
Druif
Flesinhoud
Flesinhoud
Toon meer opties
Wijnhuis
Zoek een wijnhuis
Wijnhuis
Duurzaam
Duurzaam
Alcoholpercentage
Alcoholpercentage
Toon meer opties
Jaargang
Jaargang
Toon meer opties
Smaak
Smaak
Toon meer opties
Speciaal
Speciaal
Toon meer opties

Enig resultaat

Taurasi DOCG (Taurasi Rosso DOCG),  door velen gezien als niets minder dan de beste rode wijn van Zuid-Italië, en het is een juweel. De wijn dankt zijn naam aan een van de 17 gemeenten in de provincie Avellino. De wijnstokken staan ​​in de heuvels ten noordoosten van de stad, Avellino, vooral rond de middeleeuwse stad Taurasi. De stad zelf is een bezoek waard.

Taurasi DOCG noemt wel  “De Barolo van het Zuiden”.  Er zijn eigenlijk bepaalde duidelijke overeenkomsten tussen de twee reuzen. Deels omdat beide wijnen zware tannines hebben, en deels omdat het gebied doet denken aan de Langhe-zone van Barolo in Piemonte, wat betreft klimaat, bodemgesteldheid en vegetatie.

Late rijping, veel tannines

In Piemonte rijpt de Nebbiolo-druif met dezelfde koppigheid als de belangrijkste druif van Taurasi DOCG, Aglianico, die ook in de late, mistige herfst wordt geoogst, en beide reuzen verouderen met dezelfde elegantie. Aan het eind van de dag houden ze echter een gereserveerde en respectvolle afstand van elkaar.

Zoals het nu is, is Taurasi DOCG de bekendste en meest gerespecteerde wijn van Campania. Dit is te danken aan de volle structuur, maar ook aan het uitstekende verouderingspotentieel, dankzij het hoge gehalte aan astringente tannines, en als gevolg van de zeer late oogst.

Als hij jong is, is Taurasi DOCG een mooie robijnrode wijn. Met de jaren verandert het in een bijna donkere mahonie en ontwikkelt een merkbaar diep boeket en smaken van kersen, viooltjes, balsamico-azijn en pruimen. De afdronk heeft een elegante hint van kruiden. In de mond is de  Taurasi DOCG bijna warm en fruitig, met aangename zuren en elegante nuances van de vatrijping. Een ongewone en adembenemende ervaring.

Naast de Aglianico-druif (85-100%), tot 15% van de lokale blauwe druiven, hoogstwaarschijnlijk Piedirosso, Sangiovese of Barbera. Toonaangevende producenten geven echter de voorkeur aan pure Aglianico-wijn, die rijpt in grote vaten voordat is gebotteld.  Overigens is er nu een tendens is om de wijn in kleine barriques te laten rijpen.

Verplichte rijping is 3 jaar, waarvan minimaal 1 jaar op eikenhouten vaten. Sommige producenten rijpen Taurasi nog eens 1 jaar in de fles. Het alcoholgehalte is minimaal 12%.

Er is ook een Taurasi Riserva DOCG, waarbij de rijpingseis minimaal 4 jaar is, waarvan minimaal 18 maanden in houten vaten. Het minimum alcoholpercentage voor de Riserva is 12,5%.

De houdbaarheid is lang. Het is niet ongebruikelijk om een ​​30-jarige Taurasi DOCG te vinden, die nog steeds kracht en kracht heeft.