Pinot Grigio

In Italië heet deze druif Pinot Grigio, in Frankrijk Pinot Gris en in Duitsland is de druif bekend onder de naam Rülander.
Land
Land
Toon meer opties
Regio
Zoek een regio
Regio
Druif
Zoek een druif
Druif
Flesinhoud
Flesinhoud
Toon meer opties
Wijnhuis
Zoek een wijnhuis
Wijnhuis
Duurzaam
Duurzaam
Alcoholpercentage
Alcoholpercentage
Toon meer opties
Jaargang
Jaargang
Toon meer opties
Smaak
Smaak
Toon meer opties
Speciaal
Speciaal
Toon meer opties

Resultaat 1–12 van de 21 resultaten wordt getoond

In Italië heet deze druif Pinot Grigio, in Frankrijk Pinot Gris en in Duitsland is de druif bekend onder de naam Rülander. Een groot deel van de productie wordt verbouwd in de streken Veneto, Friuli en Trentino-Alto Adige in Italië. In de Elzas heette deze druif de afgelopen twee eeuwen Tokay d’Alsace, maar die naam is inmiddels verboden door de Europese Unie. De wijnen gemaakt van Pinot Grigio passen goed bij witte vleessoorten en zeevruchten en gerechten met een fruitelement als citroen, perzik, sinaasappels of abrikozen.

Kenmerken van de Pinot Grigio of Pinot Gris

De kleur van de druif kan heel verschillend zijn. In de meeste gevallen is het iets tussen grijzig blauw en bruinachtig roze. De kleur van de wijn kan waterig bleek maar ook teer roze zijn. De smaak is sterk afhankelijk wat de wijnmaker met zijn wijn wil bereiken. De smaak kan rijk, weelderig, vet of bij olieachtig zijn. Maar ook slank, fris, levendig en zelfs tintelend zijn.

Van zichzelf produceert de pinot gris veel suikers als de druif de kans krijgt om volledig te rijpen. Dit kunnen dan logge, spanningsloze wijnen zijn. In Italië houdt men daar (helemaal!) niet van en daarom worden de druiven daar vroeg geplukt om de dan nog aanwezige zuurgraad te behouden.