Collio

De Collio staat bekend als een van de beste witte wijngebieden van Italië. Het gebied ligt in de provincie Friuli Venezia Giulia op de grens met Slovenië tussen de steden Prepotto in het noorden, Cormons in het westen en Gorizia in het oosten
Land
Land
Toon meer opties
Regio
Zoek een regio
Druif
Zoek een druif
Druif
Flesinhoud
Flesinhoud
Toon meer opties
Wijnhuis
Zoek een wijnhuis
Wijnhuis
Duurzaam
Duurzaam
Alcoholpercentage
Alcoholpercentage
Toon meer opties
Jaargang
Jaargang
Toon meer opties
Smaak
Smaak
Toon meer opties
Speciaal
Speciaal
Toon meer opties

Enig resultaat

De regio Collio, verscholen in de uiterste noordoostelijke hoek van Italië. Het is een gebied van heldere en zonnige heuvels, hellingen en terrassen.  Te midden gelegen van de provincie Friuli Venezia Giulia op de grens van Slovenië en tussen de Julische Alpen en de Adriatische Zee. In het noorden ligt de stad Prepotto, in het westen ligt Cormons en in het oosten ligt Gorizia.

Collio geniet van een mild klimaat met warme maar niet verstikkende zomers en koude en vaak regenachtige winters. Dramatische dagelijkse temperatuurverschuivingen en lokale winden creëren een uniek microklimaat. Dankzij de warme stromingen van de Adriatische Zee blijven  de druiven droog. De bergen in het noorden beschermen de regio tegen koude wind. De unieke bodem, Ponca genaamd, bestaat uit gelaagde mergel en zandsteen die de wijnen mineraliteit en zoutgehalte geven. Zoals je mag verwachten, gedijen wijnstokken goed in deze natuurlijke omgeving.

De witte wijnen van Collio

Inheemse druiven zijn Malvasia, Ribolla Gialla, Friulano (voorheen bekend als Tokaj Friuliano) en Picolit, een zoete druif. Internationale rassen zoals Pinot Grigio, Chardonnay, Pinot Bianco, Muller Thurgau, Riesling, Sauvignon en Traminer zijn ook toegestaan voor de teelt in Collio.

De Collio Bianco hebben een verscheidenheid aan expressieve bloemige aroma’s. Variërend van benzine en citrus tot tropisch fruit, kruiden en honing. Evenzo biedt het smaakprofiel diepte, kracht en balans, samen met smaken van kruiden tot citrus tot toast. Dit is slechts één voorbeeld van de schoonheid van Collio, een regio met de DOC-classificatie (Denominazione di Origine Controllata), de op één na hoogste in Italië.

Bijna 350 telers, 180 bottelaars en één coöperatie zijn verantwoordelijk voor de druivenwijnen die zijn aangeplant op ongeveer 500 hectare heuvelachtige wijngaarden van gemiddeld vier hectare. De opbrengsten zijn laag, een belangrijke factor die ervoor zorgt dat wijnen van Collio DOC als prestigieus worden beschouwd. De grondstof is altijd van hoge kwaliteit en Collio is sinds de jaren zestig en zeventig een leider in de witte wijnrevolutie.” milieuvriendelijke wijngaardpraktijken in heel Collio zijn dan ook gemeengoed hier.