Valpolicella

Hier vindt u een mooi assortiment wijnen uit de Italiaanse wijnstreek Valpolicella. Bijvoorbeeld een Valpolicella Superiore van het vermaarde wijnhuis Zenato, of een ripasso van het toonaangevende wijnhuis Tommasi, dat ook wel een baby-Amarone wordt genoemd. Of ga je voor een volle en krachtige Amarone della Valpolicella bijvoorbeeld de met prijzen overladen Zenato Amarone della Valpolicella Classico Riserva of de Tommasi Amarone. Allebei een dijk van een wijn waar alles aan klopt!
Land
Land
Toon meer opties
Regio
Zoek een regio
Druif
Zoek een druif
Druif
Flesinhoud
Flesinhoud
Toon meer opties
Wijnhuis
Zoek een wijnhuis
Wijnhuis
Duurzaam
Duurzaam
Alcoholpercentage
Alcoholpercentage
Toon meer opties
Jaargang
Jaargang
Toon meer opties
Smaak
Smaak
Toon meer opties
Speciaal
Speciaal
Toon meer opties

Resultaat 1–12 van de 21 resultaten wordt getoond

Valpolicella DOC

Valpolicella is een wijngebied in de provincie Veneto en ligt ten oosten van het Garda meer. Het is zeker vanwege de meren een populaire vakantiebestemming. In deze regio wordt al wijn gemaakt sinds de tijd van de oude Grieken. Het is een heuvelachtige landbouw- en marmerwinningsgebied met veel kleine bedrijven waar hard wordt gewerkt. Veel van deze bedrijven zijn beroemd om hun wijnproductie. De DOC is in omvang zo’n 3500 hectare groot en uit dit gebied komen verschillende soorten wijn. De belangrijkste wijnsoort uit dit gebied is de droge rode Valpolicella wijn en de iets vollere Classico. Deze wijnen vormen 90% van de gehele productie uit deze wijnstreek.

De drie belangrijkste druivensoorten uit dit gebied zijn Corvina Veronese, Rondinella en Molinara. Een Valpolicella heeft een heldere robijnrode kleur, een expressieve en fruitige geur en een gulle, levendige fruitige smaak. Wijn uit deze streek kun je het beste jong en licht gekoeld drinken.

Recioto

Daarnaast zijn er nog enkele specialiteiten die de wijnstreek Valpolicella zo beroemd maken. Recioto is zo’n specialiteit. Het is de zoete dessertwijn die men maakt door geplukte druiventrossen eerst een aantal maanden te laten drogen op matten van stro. De druiven verliezen een deel van hun vocht en het suikergehalte verhoudingsgewijs toeneemt. Recioto geeft een vol en rijk mondgevoel en smaakt zoet en bitter tegelijk. De wijn is vooral geschikt als dessertwijn en heerlijk in combinatie met harde Italiaanse kazen.

Amarone

Een andere specialiteit is Amarone della Valpolicella DOCG. Die naam is een hele mond vol en dat is ook precies wat je krijgt bij een Amarone. Amarone wijnen bezitten een stevige volle structuur en zijn voor veel mensen een genot om te drinken.

Ripasso

Ripasso is een derde specialiteit en is uniek is voor de wijnstreek Valpolicella. Bij Ripasso voegt men in het voorjaar de most van Recioto (of Amarone) aan de uitgegiste waardoor er een lichte tweede gisting ontstaat. De wijn krijgt extra smaak mee van de most van de Recioto of Amarone, het alcoholpercentage neemt nog wat toe waardoor er een rondere en vollere wijn ontstaat.