Er zijn veel wijnlanden en daarbij ook uiteraard een veelheid aan aparte wijnregio’s. We kennen ze meestal wel. Frankrijk, Italie, Spanje, Duitsland, Portugal maar ook Zuid-Afrika, Argentinïe, Chili en Australïe zijn de vaak genoemde “usual suspects”. Want net zoals alle vruchten, kunnen wijndruiven niet in elk klimaat gekweekt worden. Er zijn maar twee stroken in de wereld waar dat mogelijk is: tussen de 50ste en 30ste breedtegraad op het noordelijk halfrond, en tussen de 30ste en 45ste breedtegraad op het zuidelijk halfrond. Meer naar het noorden en naar het zuiden wordt het klimaat te koud om druiven te kweken, laat staan om ze rijp te krijgen. Tussen beide stroken zit je te dicht bij de evenaar, waar het te warm en te vochtig is, en waar nooit een koude periode is waarin de wijnstok tot rust kan komen en krachten kan verzamelen om een volgende lading goede druiven te produceren. Het gaat hier dan gewoon door met druiven produceren en dat gaat ten koste van de kwaliteit. 

In deze twee geschikte stroken liggen niet toevallig alle belangrijke wijnlanden: Op het noordelijk halfrond onder meer Californië, Portugal, Spanje, Frankrijk, Duitsland, Italië en Griekenlandop het zuidelijk halfrond Chili, Argentinië, Uruguay, Zuid-Afrika, Australië en Nieuw-Zeeland. Nederland en België ligt er net buiten maar door de klimaatopwarming en de juiste druivenrassen keuze kun je langzamerhand deze er rustig bij plaatsen. 

Ook Terroir, wetgeving, druivenrassen, doen er toe! 

Maar is natuurlijk heel veel meer op de wereld. Daarbij hebben alle wijnlanden hun eigen tradities, wetgeving, druivenrassen en verschillende soorten “terroir”  als het op wijn maken aankomt. Pak bijvoorbeeld de druif Chardonnay. Deze komt over de hele wereld voor, maar wanneer je een Chablis en een Californische Chardonnay naast elkaar zet, zal niet in je opkomen dat dit van dezelfde druif is gemaakt. We hebben een poging gedaan om van veel regio’s een heldere beschrijving te maken, zodat u een beetje een idee krijgt wat waar wordt gemaakt. Duik eens lekker in de materie, en beter nog bestel eens een wijn van een onbekend plekje. Zeker altijd weer een positieve ervaring. Bestel eens een wijn uit een plek waar u op vakantie geweest bent en alle herinneringen komen weer boven.

In het algemeen is de wijnstok gebaat bij een gematigd klimaat: een klimaat met voldoende zon om de druiven mooi rijp te krijgen, voldoende koelte om de druiven lang en langzaam te laten rijpen en ervoor te zorgen dat ze hun frisse zuren behouden, en voldoende regen om de wijnstok van water te voorzien, zonder dat de druiven teveel water opzuigen (omdat ze daardoor opgeblazen en waterig worden). Ook het klimaat tijdens de winterslaap van de wijnstok moet gematigd zijn: voldoende koud opdat de wijnstok niet terug zou bloeien, maar ook niet te koud want dan vriest hij dood.