Wijnen uit Zuid-Afrika

Zuid-Afrikaanse wijn heeft een geschiedenis die teruggaat tot 1659, met de eerste fles geproduceerd in Kaapstad door de oprichter Jan van Riebeeck. Toegang tot internationale markten leidde tot nieuwe investeringen in de Zuid-Afrikaanse wijnmarkt. De productie is geconcentreerd rond Kaapstad, met grote wijngaard- en productiecentra in Constantia, Paarl, Stellenbosch en Worcester. Er zijn ongeveer 60 benamingen binnen het Wine of Origin (WO)-systeem, dat in 1973 werd geïmplementeerd met een hiërarchie van aangewezen productieregio's, districten en afdelingen.
ZOEKFILTER
Categorieën
Mousserende wijn (2)
Blanc de Blanc (1)
Brut (1)
Rood (4)
Rosé (1)
Witte wijn (3)
Wijnen per land en streek
Franschhoek (1)
Robertson (2)
Stellenbosch (6)
Smaak
Mousserend: Droog, Strak, Mineralig (2)
Rood: Fruitig, Fris, Verfijnd (1)
Rood: Veel smaak, Rond, Toegankelijk (2)
Rosé: Fruitig, Licht, en Toegankelijk (1)
Wit: Fris, Fruitig, Toegankelijk (1)
Wit: Vol, Rijk, Complex (1)
Druif
Cabernet Sauvignon (1)
Chardonnay (3)
Chenin Blanc (2)
Muscat (1)
Pinot Nero (1)
Pinotage (2)
Shiraz (1)
Syrah (1)
Jaar
Eigenschappen
biologisch dynamisch (1)
Prijs

In het uiterste zuiden van Afrika vinden we Zuid-Afrika. Cape Town is het economische hart, alsook het wijncentrum van het land. Hier komen de 2 golfstromen van de Atlantische en Indische samen. Vooral ten Noordwesten van Capetown en de invloed van de koele golfstroom vinden dan ook de beste Zuid-Afrikaanse wijngebieden terug.

Geschiedenis

De Nederlander Simon van der Stel plantte als eerste wijngaarden in Constantia en produceerde er bovendien heerlijke zoete wijnen die naar Holland mee terug werden genomen en alom geroemd werden.
Daarbij namen de Franse hugenoten die  eind van de 17e eeuw ook naar Zuid-Afrika emigreerden, bovendien dan ook de nodige kennis mee en de ontwikkeling komt in een stroom versnelling.
Begin van de 19e eeuw kende Zuid-Afrika zorgde de bezetting door  de Engelsen voor een enorme bloei van de wijnbouw door een nieuwe grote afzetmarkt. Na het vertrek van de Engelsen en bovendien ook nog de uitbraak van de phylloxera  stort de wijnbouw ten gevolge hiervan volledig in.

Moderne tijden

Pas midden in de 20e eeuw komt er opnieuw schot in de Zuid-Afrikaanse wijnbouw. Er werden vooreerst geënte stokken uit Amerika gehaald. In een beginfase was dit wel de oorzaak voor enorme overschotten die er voor zorgden dat in 1918 de regering de beslissing nam om de Ko-operatieve Wijnbouwers Vereniging (KWV) op te richten als regelgevend orgaan. Zij zorgden voor een stabilisatie van de wijnprijzen en riepen een halt aan de steeds dalende kwaliteit en overproductie.
Later in 1925 kende Zuid-Afrika een ander hoogtepunt in de wijngeschiedenis. Professor Abraham Izak Perold kruist de druiven pinot noir en cinsault (toen hermitage genoemd) en de pinotage was geboren.

De bekendheid en kwaliteit van de Zuid-Afrikaanse wijnen kende, ondanks de embargo’s vanwege de apartheid ten spijt, een duidelijke  groei in de 20e eeuw.

Zo ontstaat in 1973 de eerste wijnroute “de Stellenbosch Wine Route” en is er in datzelfde jaar de invoering van de gecontroleerde herkomstbenaming “Wine of Origin” door middel van een garantiezegel op de fles aan te brengen.
Na de bevrijding van Nelson Mandela komen er nieuwe impulsen voor extra investeringen in de wijnbouw. Betere Fusten en Moderne wijnkelders.

De wijnbouw

In 1973 was de oprichting van “Wine of Origin’. Deze wijnwetgeving werd in het leven geroepen ter verbetering van de kwaliteit en eenheid binnen de Zuid-Afrikaanse wijnen. Zo werd er onder andere rekening gehouden met de Europese wetgeving omwille van de opkomende export richting Europa en werden er een duidelijke kader gecreëerd waaraan de wineries zich moesten conformeren. De controlerende taak over de Wine of Origin wordt uitgevoerd door de Wine & Spirit Board.

Enkele belangrijke bepalingen van de Wine of Origin zijn:

  • Wanneer de naam van de druif op het etiket staat vermeld dan moet minstens 85% van de wijn afkomstig zijn van dat druivenras.
  • Indien het oogstjaar wordt vermeld dan moet minstens 85% van de wijn afkomstig zijn van dat wijnjaar. Alle kwaliteitswijnen vermelden trouwens een oogstjaar op het label.
  • De consument krijgt bovendien een garantie van correctheid van het label door een gecertificeerd zegel. De zegel geeft een absolute verzekering dat alle informatie op het label correct is en dat de wijn van goede kwaliteit was bij de controle. Elke wijn die deze zegel krijgt is gecontroleerd op druivensoort, jaartal en herkomst.
  • Ook worden de wijnen door een panel geproefd op onaanvaardbare fouten en worden de wijnen chemisch geanalyseerd. Indien de wijn wordt goedgekeurd krijgt hij een zegel. Elke zegel heeft een uniek nummer met een track en trace tot aan de wijngaard.

De wijnregio’s

De indeling van de wijnregio’s in Zuid-Afrika is wel verschillend van de ons meer herkenbare AOC gebieden in bijvoorbeeld Frankrijk. Men noemt het hier herkomstplaats.   Er worden vier mogelijke herkomstbenamingen erkend.

  •  “Estate”. Dit is de kleinste herkomstplaats. De wijnen hiervan worden aangegeven met de benaming “estate wine”. Voorwaarde is uiteraard dat de wijn van één estate moet komen met een eigen productie en eigen wijngaarden. ter vergelijking met Frankrijk bijvoorbeeld AOC Margaux. Vaak zijn dit geen supermarkt wijntjes….
  • De “Ward”. Een ward is een verzameling van een aantal verschillende domeinen en is meestal onderdeel van een district. Bij het vastleggen van de Wards is men uitgegaan van strenge eisen betreffende het terroir,  klimaat en ecologische factoren om zo te komen tot wijnen met een uitzonderlijk karakter. Voorbeelden van wards zijn Constantia en Franschhoek. Ter vergelijking met Frankrijk bijvoorbeeld Haut-Médoc. Hier zitten dus meerdere Estate’s in.
  • Een “district” is een derde herkomstplaats. Voor een district gelden dezelfde criteria als deze voor een Ward maar het gebied is veel groter wat leidt tot een grotere diversiteit. Voorbeelden van een district zijn Stellenbosch, Paarl en Robertson. Ter vergelijking met Frankrijk bijvoorbeeld Médoc.
  • een “region” een vierde en laatste herkomstbenaming, zoals bijvoorbeeld Coastal Region. Een region is een combinatie van districten of delen van districten. Dit geeft de producent de mogelijkheid om wijnen te maken van druiven die afkomstig zijn uit allerlei districten en zo toch een herkomstbenaming mee te geven. Ter vergelijking met Frankrijk bijvoorbeeld Bordeaux.

Terroir & Klimaat

Zuid-Afrika heeft een mild mediterraan klimaat. Ook al staat de zon een ganse zomer aan de hemel dan nog zorgt een koele bries van de Atlantische en Indische Oceaan ’s middags en ’s avonds voor een afgekoelde bodem en voor gemiddelde temperaturen.

Kunstmatige irrigatie noodzakelijk

Kunstmatige irrigatie is voor de meeste wijnproducenten aanbevolen willen ze door de droge periode (van november tot maart) heen komen. Uitzondering hierop zijn de wineries uit Constantia. Met warme zomers en milde winters komt vorst zelden voor in Zuid-Afrika.
De klimaten kunnen echter per streek verschillend zijn door de nabijheid van de bergen of de zee. Het meest geschikte klimaat voor het produceren van elegante en frisse wijnen van koel klimaat druiven als bijvoorbeeld de Pinot Noir vinden we bijvoorbeeld terug in Elgin waar de warme lucht tegen het gebergte ketst, vervolgens opstijgt en condenseert in koudere bovenlucht. Om die reden ontstaat er een wolkendek in de namiddag, dat zorgt voor de daling van de temperaturen.

Druivensoorten

Een 70-tal druivensoorten zijn toegelaten volgens de Wine of Origin wetgeving. De naam van de druif mag ook vermeld worden op het label  als dit minstens 85% is.

De belangrijkste druivenrassen voor de rode wijnen zijn Cabernet Sauvignon, Pinotage  ( hét Zuid-Afrikaanse druivenras is) en Merlot. Daarnaast is ook Shiraz aan een sterke opmars bezig.

Voor de witte wijnen moet men denken aan  Chenin blanc (lokaal ook wel Steen genoemd), Chardonnay en Sauvignon blanc.