Stellenbosch

Veel van de foto’s die we zien van Zuid-Afrikaanse wijngaarden – gepositioneerd voor opvallende granieten bergen – komen uit het Stellenbosch-gebied. Het bevat de meest ontwikkelde wijnlanden; Het is dé thuisbasis van een belangrijke wijnuniversiteit (Universiteit van Stellenbosch); en het is het centrum van het wijntoerisme.
Land
Land
Toon meer opties
Regio
Zoek een regio
Druif
Zoek een druif
Druif
Flesinhoud
Flesinhoud
Toon meer opties
Wijnhuis
Zoek een wijnhuis
Wijnhuis
Duurzaam
Duurzaam
Alcoholpercentage
Alcoholpercentage
Toon meer opties
Jaargang
Jaargang
Toon meer opties
Smaak
Smaak
Toon meer opties
Speciaal
Speciaal
Toon meer opties

Resultaat 1–12 van de 15 resultaten wordt getoond

Stellenbosch is misschien wel de bekendste wijnregio van Zuid-Afrika. De stad, in de kustregio van de West-Kaap, is doordrenkt van geschiedenis. Dé thuisbasis van de bekendste wijndomeinen van het land. Cabernet Sauvignon is de meest aangeplante druivensoort in de regio. men  combineert deze met Merlot om Bordeaux Blend-wijnen te creëren.

Stellenbosch ligt slechts 40 km ten oosten van Kaapstad. Simonsberg in het noorden scheidt het van Paarl, terwijl het Hottentot Hollands-gebergte aan de oostelijke kant het scheidt van Walker Bay. False Bay ligt ongeveer 20 km naar het zuiden. Wijngaarden bedekken de zacht glooiende heuvels van Stellenbosch. Dit terrein zorgt voor veel variatie in wijnstijlen en mesoklimaten die geschikt zijn voor de teelt van allerlei druivensoorten zijn te vinden tussen de blootgestelde heuvels en beschutte valleien.

Graniet- en zandsteenbodems zijn overal in Stellenbosch te vinden. Door voldoende regen in de winter kunnen telers de irrigatie tot een minimum beperken. Er is veel aandacht besteed aan de geschiktheid van de bodem in Stellenbosch voor met name de productie van premium rode wijndruiven.

Koele wind

Het klimaat in de regio is relatief heet en droog, hoewel er een maritieme invloed komt van False Bay in het zuiden. Een verkoelende zuidoostelijke bries spoelt ‘s middags door de wijngaarden en verfrist de druiven na de hete zon van de ochtend. Witte wijnvariëteiten zijn vaak dichter bij de oceaan geplant, waar dit effect meer uitgesproken is.

De variatie aan terroir hier is zo groot dat Stellenbosch is verdeeld in veel verschillende wijnproducerende gebieden. De afdelingen Banghoek, Bottelary, Papegaaiberg, Polkadraai Hills, Devon Valley, Jonkershoek Valley en Simonsberg-Stellenbosch.  Ze zijn allemaal erkend door de Wine of Origin-regeling. De onofficiële gebieden Helderberg en Stellenboschkloof hebben ook hun eigen kenmerkende wijnstijlen.

Stellenbosch is de op een na oudste nederzetting van Zuid-Afrika, na Kaapstad. Gevestigd aan de oevers van de Eerste Rivier in 1679, werd het genoemd naar de toenmalige gouverneur, Simon van der Stel. De Franse Hugenoten die in de Kaap aankwamen, vonden hun weg naar de stad in de jaren 1690. Ze begonnen wijnstokken te planten. Tegenwoordig is Stellenbosch de thuisbasis van bijna een vijfde van alle wijnstokken die in Zuid-Afrika zijn aangeplant.

Stellenbosch Cabernet Sauvignon is te vinden op wijnkaarten over de hele wereld. Dat terwijl Sauvignon Blanc, Shiraz en Chenin Blanc hier allemaal in grote hoeveelheden zijn aangeplant. Stellenbosch is ook opmerkelijk omdat het de geboorteplaats was van Pinotage (een kruising van Pinot Noir en Cinsault) in 1924.