Wijnen uit Western Cape (West-Kaap)

Zonsopgang in het Zuid-Afrikaanse wijnland is misschien wel een van de mooiste plekken op aarde. Met zijn rood getinte bergen en glooiende wijngaarden, kustgebieden die twee oceanen begroeten en ruige kliffen, heeft de West-Kaap, de belangrijkste wijnprovincie van Zuid-Afrika, die alle beste wijnregio's van het land omvat, enkele van 's werelds oudste bodems, een gunstig mediterraan klimaat en verkoelende winden. Stellenbosch is de meest bekende appellatie van de West-Kaap in het "Wine of Origin"-systeem van Zuid-Afrika, hoewel Swartland, Elgin en Constantia ook kritische successen hebben geboekt. Chenin Blanc is de kenmerkende druif van de Kaap, maar blends in Bordeaux- en Rhône-stijl, evenals de "Cape Blend" (ongeveer 30% Pinotage gemengd met Bordeaux-variëteiten), worden enkele van de best scorende bottelingen.
Categorieën
Rode wijn (1)
Wijnen per land en streek
Smaak
Rood: Stevig, Bite, Complex, Gastronomisch (1)
Rood: Veel smaak, Rond, Toegankelijk (1)
Wit: Fris, Fruitig, Toegankelijk (1)
Wit: Vol, Rijk, Complex (1)
Druif
Cabernet Sauvignon (1)
Shiraz (1)
Jaar
Eigenschappen
Prijs

Enig resultaat

De West-Kaap is de thuisbasis van de overgrote meerderheid van de Zuid-Afrikaanse wijnindustrie en de twee beroemdste wijnregio’s van het land, Stellenbosch en Paarl. De stad Kaapstad is het epicentrum van de Kaapse Wijnlanden, een bergachtig, biologisch divers gebied in de zuidwestelijke hoek van het Afrikaanse continent.

Hier produceert men een grote verscheidenheid aan wijnen. Wijnen van de druivensoorten Shiraz en Pinotage kunnen vers en sappig zijn. De elegante, goed rijpende Cabernet Sauvignon wijnen en Bordeaux blends uit de West-Kaap.  Deze stonden in de voorhoede toen de export halverwege de jaren negentig hervatte. Dit terwijl de Bourgondische Pinot Noir en Chardonnay uit Walker Bay wereldwijde bekendheid kregen. De Sauvignon Blanc in de koele klimaatstijl van Darling en Overberg wedijvert nu met die uit frankrijk.

West-Kaap

De wijngebieden van de West-Kaap strekken zich uit over 300 kilometer van Kaapstad tot de monding van de Olifantsrivier in het noorden, en 360 kilometer naar Mosselbaai in het oosten. Wijnstokken zijn zelden meer dan 160 km van de kust verwijderd. Verder landinwaarts neemt de invloed van de semi-aride Great Karoo Desert het over. Het klimaat kan koel en regenachtig zijn (zoals in Cape Point en Walker Bay), maar is meestal mediterraan van aard.

De West-Kaap is bezaaid met spectaculaire bergketens die de Cape Fold-gordel vormen. Deze zijn uiterst belangrijk voor de wijnbouw in de hele regio. Ze dragen bij aan bodems en mesoklimaten die ideaal zijn voor de productie van premiumwijnen. De Cederberg Mountains in het noorden zijn de thuisbasis van enkele van de hoogstgelegen wijngaarden van Zuid-Afrika. De dominante grondsoorten in de West-Kaap zijn graniet, Malmesbury-schalie en zandsteen van de Tafelberg. Alluvium- en leembodems zijn te vinden langs de beddingen van de Breede-rivier, de Berg-rivier en de Olifants-rivier in het noorden.

Oceanen invloed

De omringende oceanen spelen ook een grote rol in het klimaat van de West-Kaap. Het gebied tussen Cape Point en Cape Agulhas is waar de Antarctische Benguela Stroom van de Atlantische Oceaan de warmere Agulhas Stroom van de Indische Oceaan ontmoet. De heersende winden die vanuit het zuidoosten waaien zijn gezamenlijk bekend als de ‘Cape Doctor’ en zijn gekoeld door deze stromingen. Deze brengen verfrissing aan de wijngaarden aan de andere kant van de Kaap. Westerse winden die de meer noordelijke gebieden van de Kaap beïnvloeden, zijn bovendien ook gekoeld door de Benguela-stroom.

Met veel van zijn wijnmakerijen en wijngaarden binnen een paar uur rijden van Kaapstad, en gezien de vele andere mogelijkheden voor toeristen, biedt de Westkaap tal van subregionale wijnroutes en mogelijkheden voor wijnproeverijen.