Western Cape (West-Kaap)

Western Cape (West-Kaap) is één van de bekendste en grootste wijnregio’s in Zuid-Afrika. De bodem en het klimaat zijn in Western Cape perfect voor wijnbouw. Hier komen hele goede wijnen vandaan, bijvoorbeeld uit de twee beroemde wijndistricten Stellenbosch en Paarl. Bekijk het aanbod uit Western Cape op wijnen.nl
Land
Land
Toon meer opties
Regio
Zoek een regio
Regio
Druif
Zoek een druif
Druif
Flesinhoud
Flesinhoud
Toon meer opties
Wijnhuis
Zoek een wijnhuis
Wijnhuis
Duurzaam
Duurzaam
Alcoholpercentage
Alcoholpercentage
Toon meer opties
Jaargang
Jaargang
Toon meer opties
Smaak
Smaak
Toon meer opties
Speciaal
Speciaal
Toon meer opties

Resultaat 1–12 van de 22 resultaten wordt getoond

Western Cape (West-Kaap) is de belangrijkste wijnprovincie van Zuid-Afrika

De wijnregio Western Cape is de thuisbasis van de overgrote meerderheid van de Zuid-Afrikaanse wijnen. In Nederland is de wijnregio Western Cape ook bekend als West-Kaap. Het is de meest zuidelijke provincie van Zuid-Afrika. Stellenbosch en Paarl, twee van de beroemdste wijnregio’s van het land, liggen in Western Cape. De tafelberg en de stad Kaapstad liggen in het gebied.

Zonsopgang in het Zuid-Afrikaanse wijnland is misschien wel een van de mooiste plekken op aarde. Met zijn rood getinte bergen en glooiende wijngaarden, kustgebieden die twee oceanen begroeten en ruige kliffen, heeft de West-Kaap, de belangrijkste wijnprovincie van Zuid-Afrika, die alle beste wijnregio’s van het land omvat, enkele van ‘s werelds oudste bodems, een gunstig mediterraan klimaat en verkoelende winden.

De drie bekende wijndistricten Stellenbosch, Paarl en Franschhoek liggen in Western Cape

Stellenbosch is de meest bekende appellatie van de West-Kaap in het “Wine of Origin”-systeem van Zuid-Afrika, hoewel Swartland, Elgin en Constantia ook kritische successen hebben geboekt. Chenin Blanc is de kenmerkende druif van de Kaap, maar blends in Bordeaux- en Rhône-stijl, evenals de “Cape Blend” (ongeveer 30% Pinotage gemengd met Bordeaux-variëteiten), worden enkele van de best scorende bottelingen.

Hier produceert men een grote verscheidenheid aan wijnen. Wijnen van de druivensoorten Shiraz en Pinotage kunnen vers en sappig zijn. De elegante, goed rijpende Cabernet Sauvignon wijnen en Bordeaux blends uit de West-Kaap. Deze stonden in de voorhoede toen de export halverwege de jaren negentig hervatte. Dit terwijl de Bourgondische Pinot Noir en Chardonnay uit Walker Bay wereldwijde bekendheid kregen. De Sauvignon Blanc in de koele klimaatstijl van Darling en Overberg wedijvert nu met die uit Frankrijk.

Waarom komen de beste wijnen van Zuid-Afrika uit Western Cape?

De Western Cape heeft een lange geschiedenis van wijnbouw en de regio heeft een aantal van de beste wijngaarden ter wereld. De koele kustlucht en de mediterrane invloeden van de omliggende oceaan maken het gebied uitermate geschikt voor het produceren van wijnen met een intense smaak en aroma. Het klimaat is ideaal voor wijnbouw, met lange, warme zomers en koele, vochtige winters. De bodem en het klimaat zijn ideaal voor het verbouwen van druiven.

Western Cape strekt zich uit van Kaapstad tot de monding van de Olifantsrivier in het noorden en de Mosselbaai in het oosten. De wijnstokken zijn zelden meer dan 160 km van de kust verwijderd. Verder landinwaarts neemt de invloed van de semi-aride Great Karoo Desert het over. Het klimaat kan koel en regenachtig zijn (zoals in Cape Point en Walker Bay), maar is meestal mediterraan van aard.

De West-Kaap is bezaaid met spectaculaire bergketens. Deze zijn uiterst belangrijk voor de wijnbouw in de hele regio. Ze zorgen voor de mesoklimaten die ideaal zijn voor de productie van de beste wijnen. De dominante grondsoorten in de West-Kaap zijn graniet, Malmesbury-schalie en zandsteen van de Tafelberg. Alluvium- en leembodems zijn te vinden langs de beddingen van de Breede-rivier, de Berg-rivier en de Olifants-rivier in het noorden.

Oceanen invloed

De omringende oceanen spelen ook een grote rol in het klimaat van de West-Kaap. De heersende winden die vanuit het zuidoosten waaien zijn gezamenlijk bekend als de ‘Cape Doctor’. Deze brengen verfrissing aan de wijngaarden aan de andere kant van de Kaap. Westerse winden die de meer noordelijke gebieden van de Kaap beïnvloeden, zijn gekoeld door de Benguela-stroom.

Met veel van zijn wijnmakerijen en wijngaarden binnen een paar uur rijden van Kaapstad, en gezien de vele andere mogelijkheden voor toeristen, biedt de Westkaap tal van subregionale wijnroutes en mogelijkheden voor wijnproeverijen.