Lambrusco

Lambrusco wordt gemaakt in Emilia-Romagna, in het centrale deel van Italië, ten zuiden van Veneto en ten noorden van Toscane. Emilia-Romagna is niet een van de belangrijkste wijnregio’s van Italië. Het kan echter wel de belangrijkste voedselregio zijn. Dit is de thuisbasis van Parmezaanse kaas-Reggiano-kaas, balsamico-azijn en prosciutto-ham. Na verloop van tijd werd deze schuimige, lichtzure wijn een geweldige aanvulling op de lokale gerechten, licht gezouten, licht gedroogd. De rijke, fruitige stijl past perfect bij het eten van de streek. Lambrusco snijdt met zijn zuurgraad door het eten. De bubbels helpen bij de vertering van de rijke roomsauzen en vet vlees.
Land
Land
Toon meer opties
Regio
Zoek een regio
Druif
Zoek een druif
Druif
Flesinhoud
Flesinhoud
Toon meer opties
Wijnhuis
Zoek een wijnhuis
Wijnhuis
Duurzaam
Duurzaam
Alcoholpercentage
Alcoholpercentage
Toon meer opties
Jaargang
Jaargang
Toon meer opties
Smaak
Smaak
Toon meer opties
Speciaal
Speciaal
Toon meer opties

Enig resultaat

Bij het uitspreken van het woord Lambrusco, krijg je misschien iets te horen als:

“Je bedoelt die goedkope, zoete rode wijn die naar frisdrank smaakt?”

Nou niet precies, maar ja, die. Blijkbaar heeft de mouuserende wijn  dan ook nog een lange weg te gaan sinds het zijn reputatie bijna 40 jaar geleden bezoedelde. Gelukkig betekent dit dat je geweldige wijnen kunt vinden voor obsceen goede en lage prijzen. Lambrusco is geweldig en het verhaal is fascinerender dan waarschijnlijk gedacht.

Lambrusco is eigenlijk een familie van zeer oude druivenrassen afkomstig uit Italië. De meeste wijnen zijn een blend van verschillende verschillende variëteiten, elk met een uniek smaakprofiel.

Tegenwoordig zijn de beste Lambrusco’s droog (secco) en nauwelijks zoet (semisecco) en worden ze bijna altijd gemaakt in een semi-sprankelende, frizzante stijl. Er zijn ongeveer 10 verschillende variëteiten (8 nauw verwante variëteiten, om precies te zijn). Dat gezegd hebbende, zijn er de 4 variëteiten van hoge kwaliteit die je moet kennen: Lambrusco di Sorbara, L. Maestri, L. Grasparossa en L. Salamino. Deze vier bieden het complete scala aan stijlen en passen bij een ongelooflijke reeks gerechten, van Koreaanse barbecue tot Argentijnse empanadas.