Chardonnay

Deze witte Franse druif kan zich gemakkelijk aanpassen aan zijn omgeving en wordt daarom over de hele wereld verbouwd. Hij wordt ook wel de allemansvriend of de kameleon genoemd. Op Wijnen.nl hebben wij een breed assortiment met Chardonnay’s in alle verschillende stijlen!
Land
Land
Toon meer opties
Regio
Zoek een regio
Regio
Druif
Zoek een druif
Druif
Flesinhoud
Flesinhoud
Toon meer opties
Wijnhuis
Zoek een wijnhuis
Wijnhuis
Duurzaam
Duurzaam
Alcoholpercentage
Alcoholpercentage
Toon meer opties
Jaargang
Jaargang
Toon meer opties
Smaak
Smaak
Toon meer opties
Speciaal
Speciaal
Toon meer opties

Resultaat 1–12 van de 137 resultaten wordt getoond

Wat voor een wijn is Chardonnay?

Deze witte Franse druif kan zich gemakkelijk aanpassen aan zijn omgeving en wordt daarom over de hele wereld verbouwd. Door zijn neutrale karakter is het dan ook een wijn die bij veel mensen goed in de smaak valt. De smaak en aroma’s kunnen heel verschillend zijn al naar gelang de condities waarin de druif verbouwd wordt. In noord-Frankrijk (bijvoorbeeld Chablis) is de druif vaak strak en fris en meer naar het zuiden ronder en voller. Je kunt het vooral merken aan het klimaat waar de druif groeit en de maakmethode. Hoe koeler het klimaat, des te meer zuur en strakker/droger (citrusfruit). Bij een warmer klimaat krijg je meer aroma’s van exotisch fruit.

Houtrijping of stalen tanks en MLF

Chardonnay wijnen lenen zich goed voor houtrijping. Door de eikenhouten vaten wordt de wijn smaakvoller en zachter. Dit geeft tonen van vanille, karamel, iets gerookt en kokos (specifiek kenmerk van Amerikaans eikenhout). Ook wordt er vaak een malo-lactische fermentatie toegepast. Hierbij wordt het harde appelzuur in het zachtere melkzuur omgezet. Dit maakt de wijn romig en boterzacht.

In stalen tanks blijft de de druif frisser. Vaak wordt deze dan verbouwd in een koeler klimaat. De frisse eigenschappen komen dan meer in de buurt van Sauvignon blanc.

Chardonnay bubbels

Chardonnay is dé druif van de Champagne en van witte wijnen uit de Bourgogne. In Italië doet de chardonnay het ook erg goed en wordt al lange tijd verbouwd voor de witte mousserende wijnen. De Franciacorta is een bekend voorbeeld die op dezelfde manier gemaakt wordt als Champagne, maar dan met wat meer zon wat de smaak voller en ronder maakt.

Is een Chardonnay droog of zoet?

Wijnen gemaakt van de Chardonnay druif zijn vaak droog. Wel kan het zijn dat ze gemaakt zijn met wat lagere zuren en een hoger alcohol gehalte. In combinatie met veel tropisch fruit aroma’s kunnen deze eigenschappen ervoor zorgen dat de wijnen iets zoet overkomen. Door een volle body en minder frisse tonen.

Wat is beter Sauvignon of Chardonnay?

Over het algemeen, als je zin hebt in een wat frissere wijn kan je beter gaan voor een Sauvignon Blanc. En heb je zin in een wat vollere zachtere wijn kan je beter gaan voor een Chardonnay. Maar uiteindelijk is de ene Chardonnay de andere niet, dus laat je leiden door kenmerken die een specifieke wijn in zijn beschrijving heeft staan