Alsace (Elzas)

De Elzas, gelegen in het noordoosten van Frankrijk, is een soort verborgen schat, bekend om zijn zeer aromatische, bloemige en pittige witte wijnen – en het zijn witte wijnen die meer dan 90% van de productie van de regio uitmaken.
Land
Land
Toon meer opties
Regio
Zoek een regio
Druif
Zoek een druif
Druif
Flesinhoud
Flesinhoud
Toon meer opties
Wijnhuis
Zoek een wijnhuis
Wijnhuis
Duurzaam
Duurzaam
Alcoholpercentage
Alcoholpercentage
Toon meer opties
Jaargang
Jaargang
Toon meer opties
Smaak
Smaak
Toon meer opties
Speciaal
Speciaal
Toon meer opties

De Elzas – Alsace in het Frans – onderscheidt zich in meerdere opzichten van de rest van de Frankrijk.  

Ondanks de noordelijke ligging is het klimaat van de Elzas warmer en droger dan je zou verwachten. Het gebied ligt namelijk ten oosten van de Vogezen. Een perfecte beschutting tegen de gure weersinvloeden vanuit het westen. Het is dan ook buitengewoon zonnig in de Elzas. De rijping van de druiven duurt daarom tot diep in het najaar,soms wel tot in november. Deze lange rijping zorgt ervoor dat ook in het hoge noorden zulke aromatische wijnen met een ragfijn zuur kunnen worden gemaakt.  

Kwaliteitsfactor 

De wijngaarden strekken zich in een lang, smal lint uit van noord naar zuid op de uitlopers van de Vogezen. Ze kennen een veelheid aan bodems en microklimaten. De bodems bevatten onder meer kiezel, kalk, graniet en leisteen. Een belangrijke kwaliteitsfactor is de expositie van de wijngaarden. Bij voorkeur is dat op een naar het zuiden gerichte helling, waarop de stokken optimaal profiteren van het zonlicht. Het plaatsje Rangen de Thann, in het uiterste zuiden, neemt bijvoorbeeld ook met zijn warme graniet grond een speciale plek in.   

Onderscheidend 

De Elzas onderscheidt zich van de rest van de Franse wijnbouw door zijn traditie van cépagewijnen en de nadrukkelijke vermelding van de naam van de druif op het etiket. Een uitzondering op de Franse regelgeving en eigenlijk heel prettig en herkenbaar voor de consument. De druiven Riesling, Pinot Gris, Gewurztraminer en Muscat gelden als ‘edele’ druiven. Alleen van deze edele druivensoorten worden Grand Cru-wijnen gemaakt. Daarbij is de erkenning Grand Cru slechts voorbehouden aan wijnen die voldoen aan strenge kwaliteitscriteria en komen uit geselecteerde en bij wet aangewezen wijngaarden. Daarnaast staat er natuurlijk veel Pinot Blanc en Sylvaner aangeplant. Pinot Noir de enige druif voor rode wijn. Wijn van deze druif krijg de laatste jaren steeds meer concentratie en hogere kwaliteit en zich in een aantal gevallen kan meten met mooie Bourgognes. Kenmerkend voor Elzas-wijnen is de lange, slanke, Duits aandoende fles. 

Uit de Elzas komt ook een flinke hoeveelheid crémants, wijnen op dezelfde wijze geproduceerd als in de Champagne met de 2egisting op de fles die tot de populairste van Frankrijk behoren. Meestal is er sprake van een blend maar waar bijvoorbeeld toch vaak net de karakteristieke kenmerken van bijvoorbeeld de Riesling in te herkennen is.