Riesling

De Riesling druif staat bekend als een van de beste witte druivensoorten. De druif komt met name voor in de Elzas en Duitsland.
Land
Land
Toon meer opties
Regio
Zoek een regio
Regio
Druif
Zoek een druif
Druif
Flesinhoud
Flesinhoud
Toon meer opties
Wijnhuis
Zoek een wijnhuis
Wijnhuis
Duurzaam
Duurzaam
Alcoholpercentage
Alcoholpercentage
Toon meer opties
Jaargang
Jaargang
Toon meer opties
Smaak
Smaak
Toon meer opties
Speciaal
Speciaal
Toon meer opties

Riesling grapeDe Riesling druif staat bekend als een van de beste witte druivensoorten. De druif komt met name voor in de Elzas en Duitsland. Deze druif is laat rijpend, meestal pas eind september of begin oktober. De druiven hebben een goudgele kleur met wat kleine spikkeltjes op de schil. De riesling wordt veel toegepast voor het maken van droge en elegante wijnen. Wereldbekend is de druif geworden door de zoete wijnen van wereldklasse die het kan voort brengen.

Koningin van de druiven

In Elzas wordt de Rieslingdruif ook wel “De Koningin van de druiven” genoemd. Het elegante smaakprofiel van de riesling druif geeft de wijn een Koninklijke uitstraling. De wijn gemaakt van Riesling druif heeft een typische bleekgele tot groengele kleur. In de neus kun je perzik, appel, citroen, limoen of bloemen zoals kamperfoelie en acacia ruiken. De smaak kenmerkt zich door pittig zuur. Riesling druiven weerspiegelen het terroir waarop het wordt verbouwd. Een terroir van leisteen geeft een rokerige toets, bijvoorbeeld vuursteen. In sommige (oudere) Riesling wijnen kunnen een heel herkenbare petroleumgeur ontwikkelen. Deze ‘goût de pétrole’ geur is waar de Riesling zowel beroemd als berucht om is. Bij een blind proeverij is dit een handig weetje. De meningen lopen uiteen of deze geur wordt gevormd door een natuurlijk proces of dat het eigenlijk een fout in de wijn is. Sommige liefhebbers kunnen deze petroleumgeur bij Riesling wijnen juist bijzonder waarderen.

Edele rotting

Edele rotting (ook bekend als Botrytis cinerea) is een type schimmel dat kan voorkomen op fruit, groenten en bloemen. Denk maar aan een beschimmelde aardbei. Bij bepaalde soorten wijn is deze rotting een door de wijnboer gewenst effect. Deze wijnen die deze nobele rotting hebben ondergaan krijgen een typisch smaakje van gedroogde abrikozen en honing, amandelen en rozijntjes.

De wijnen gemaakt met nobele rotting worden geproduceerd door de druiven op de wijnstokken te laten hangen, ver voorbij de normale pluktijd. De schimmel maakt kleine openingen in de druivenschil waardoor de druif verdampt en uitdroogt. De suikers in de druiven verdampen echter niet en de druiven bevatten een zeer hoog concentraat aan suikers. Hiervan kunnen zeer geconcentreerde wijnen worden gemaakt met een hoog suikergehalte (in sommige gevallen honderden grammen per liter), hoger zuurgehalte (om de suiker in balans te brengen), meer smaak en meer complexiteit. Deze wijnen kunnen zeer goed ouderen.