Chablis

De stad Chablis wordt in een straal van 5 kilometer omringd door wijngaarden. Deze vormen samen de Chablis wijnstreek, een van de kleinste wijnstreken van Frankrijk. De wijndruiven die hier groeien zijn allemaal Chardonnay druiven. Enkel wanneer de wijn uit deze kleine wijnstreek komt, mag hij Chablis heten. Zo niet, dan is het geen Chablis wijn.De Chablis wijnstreek kan men opgedeeld in verschillende gebieden. Zo heb je de Chablis Grand Cru, Chablis Premier Cru, Chablis en Petit Chablis wijngaarden. Hierbij is de Chablis Grand Cru over het algemeen het waardevolst. De wijn van deze wijngaarden is dus ook vaak het allerduurste. Deze wijnen hebben vaak houtrijping. Chablis is dé wijn om het begrip “terroir” te begrijpen.Chablis wijn is erg droog en perfect te combineren met vis. Het wordt ook wel door zijn kapot getrapte schelpjes aroma oesterwater genoemd vanwege de goede combinatie tussen de wijn en de schelpdieren.
Land
Land
Toon meer opties
Regio
Zoek een regio
Druif
Zoek een druif
Druif
Flesinhoud
Flesinhoud
Toon meer opties
Wijnhuis
Zoek een wijnhuis
Wijnhuis
Duurzaam
Duurzaam
Alcoholpercentage
Alcoholpercentage
Toon meer opties
Jaargang
Jaargang
Toon meer opties
Smaak
Smaak
Toon meer opties
Speciaal
Speciaal
Toon meer opties

Toont alle 4 resultaten

Chablis is een wijngebied nogal wat excentrisch gelegen in de noordwestelijke hoek van Bourgondië, Frankrijk. In tegenstelling tot andere Chardonnay-wijnen, gebruikt men hier alleen in hun top terroirs rijping op eikenhouten vaten, wat resulteert in een heel ander stijl- en smaakprofiel.

Wijnen uit Chablis hebben aroma’s van citrus en witte bloemen met droge, magere, lichte smaken van citrus, peer, mineraliteit en een jodium gehalte. Hij vertoont zelden smaken van boter zoals hun Cote de Beaune collega’s. Een van de meest wenselijke eigenschappen van de wijnen uit deze regio van hoge kwaliteit is een lange, tintelende afdronk met een hoge zuurgraad en een jodium-achtige mineraliteit. Veel van de strakke en elegante smaak van Chardonnay  wordt toegeschreven aan de kwaliteiten van de lokale bodem, het klimaat en de tradities van de regio. Het is een geweldige wijn om het begrip “terroir” in Franse wijnen te proberen te begrijpen.

Er zijn 4 verschillende AOP’s in deze regio

Petit Chablis AOP
Chablis AOP
Premier Cru Chablis AOP (40 climats of benaamde wijngaarden)
Grand Crus Chablis AOP (7 klimaten)

Klimatologisch is het wat ze semi-continentaal noemen, wat betekent dat het telen van druiven van hoge kwaliteit een grote uitdaging is.  Heerlijke warme zomers, maar slecht weer in de lente of herfst veroorzaakt vaak schade aan de oogst. Late Lentevorst kan bijvoorbeeld de wijnstokken doden, en regen in de herfst zorgt ervoor dat de druiven niet volledig rijpen. Gelukkig kunnen we de klimaatverandering bedanken voor een reeks zeer heerlijke jaargangen. Dus, als je op zoek bent naar je volgende fles, is dit het moment voor Chablis. Vroeger klassiek drinken nu een als een soort van herontdekking.