Bourgogne

Bourgogne is een van de meest geromantiseerde wijnstreken ter wereld. Het historische stuk land vindt zijn oorsprong in de wijnbereiding van meer dan 2000 jaar en is de geboorteplek voor enkele van de meest begeerde (en dure) producenten zoals Domaine de la Romanée-Conti, Henri Jayer en Domaine Armand Rousseau.Gelegen aan de oostkant van Frankrijk, langs de rivier de Saône, een zijrivier van de Rhône, is het ook de thuisbasis van een duizelingwekkend aantal AOC’s, meer dan enige andere regio in Frankrijk. En uiteindelijk gaat het allemaal om de producent die de kwaliteit bepaald.
Land
Land
Toon meer opties
Regio
Zoek een regio
Regio
Druif
Zoek een druif
Druif
Flesinhoud
Flesinhoud
Toon meer opties
Wijnhuis
Zoek een wijnhuis
Wijnhuis
Duurzaam
Duurzaam
Alcoholpercentage
Alcoholpercentage
Toon meer opties
Jaargang
Jaargang
Toon meer opties
Smaak
Smaak
Toon meer opties
Speciaal
Speciaal
Toon meer opties

Resultaat 1–12 van de 28 resultaten wordt getoond

De Bourgogne is een van de meest complexe wijngebieden ter wereld. De Bourgogne wijnen zijn van oudsher wereldberoemd en met name de Premier en Grand Cru-wijnen zijn van absolute wereldklasse.

Dat succes is in grote mate te danken aan de Benedictijner en Cisterciënzer kloosterorde. Vanaf de 10e eeuw namen ze bezit van een groot deel van het Bourgondische grondgebied en brachten dat in cultuur. De monniken probeerden de kwaliteit van de verschillende delen op systematische wijze in kaart te brengen en ontwikkelden zo de climats; percelen die vanwege hun speciale terroir herkenbare en typische wijnen opleveren. Enkele duizenden climats zijn er te onderscheiden in het relatief kleine wijngebied van de Bourgogne, onderdeel van de grotere regio Franche Comté

In veel gevallen beslaan ze niet meer dan een halve hectare. En ook nog eens verdeeld over meerdere eigenaren. De beste climats zijn geklasseerd als Premier of Grand Cru. Dit typische karakter van deze “terroirs” wordt pas goed duidelijk bij wijnen afkomstig van de kwalitatief streng werkende wijnboeren. Deze wijnboeren zijn echter maar goed voor ongeveer 35%  van de totale productie. Dit maakt een echt goede bourgogne dan ook tot een schaars goed.

Waar Frankrijk het begrip terroir al hoog in het vaandel heeft, geldt dat in de overtreffende trap voor de Bourgogne. Van de omgevingsfactoren die gezamenlijk de kwaliteit van de druiven bepalen, (bodem, klimaat en druivenras), verdient vooral de bodem aandacht. Nergens ter wereld is die van structuur en samenstelling zo fragmentarisch als in de Bourgogne. Erosie heeft in de loop van de tijd gezorgd voor een lappen deken van lokaal verschillende grondcombinaties. Daarnaast is de Pinot Noir ook een soort van spookdruif. Deze druif neemt gemakkelijk de elementen van het terroir op en levert daarom een grote diversiteit aan wijnstijlen op. Anders dan de Bordeaux, waar een status wordt toegekend aan een bepaald château, wordt in de Bourgogne een bepaalde cru toegekend aan wijnen uit een bepaalde wijngaard.

Pinot noir

Waarin Bourgogne ook verschilt met de Bordeaux als wijnstreek is dat vrijwel alle wijnen van één druivenras gemaakt zijn. Voor rood is dat Pinot Noir en voor wit Chardonnay – en in bepaalde gevallen de minder bekende Aligoté. De Beaujolais behoort officieel ook tot de Bourgogne, echter daar is met name de Gamay druif aangeplant. Wijn uit Beaujolais wordt vaak onderschat, maar is een licht gekoelde Beaujolais met een steak tartare, Franse frietjes en een goed aangemaakte Hollandse kropsla vormt een niet te versmaden combinatie. En een aligoté kan voor uitstekende verkoeling zorgen in zomer met zijn frisse zuren.

Pinot Noir doet het heel goed in het koele Bourgogne, maar dit is ook een gevoelige druif. Voor wijnboeren is de druif een ware lastpak. De druif wil het namelijk heel precies hebben: een schrale bodem, niet te koud maar ook zeker niet te heet en ook een niet te natte bodem. Bovendien is de druif gevoelig voor ziektes, rot en schimmels. In mindere jaren kan de kwaliteit van de wijn niet worden gecompenseerd door assemblage met andere druivenrassen; Pinot Noir is immers een mono-cépage. Vakmanschap in wijngaard en kelder is dus nóg meer dan elders van cruciaal belang. Maar àls de wijn goed is gelukt, dan heb je ook wel iets moois in je glas!

Sub-appellations

De Bourgogne bestaat uit diverse sub-appellations:

  • Chablis: met veel krijt en kalk in de grond en gecombineerd met zijn excentrische ligging in het koudere noorden verantwoordelijk voor lekkere strakke en frisse Chardonnay’s. Ze hebben een minerale smaak met doorgaans een hogere zuurgraad en een aroma dat aan vuursteen of kiezel doet denken met een vleugje jodium. Met oesters een absolute top combinatie!
  • Côte de Nuits: lange smalle strook in het noorden. Dit is de beste streek voor de Pinot Noir en bekend om zijn mooie dorpsnamen en adembenemend mooie wijnen: Vosne-Romanéé, Chambolle-musigny, Clos de Vougeot, Savigny-les-beaune en Gevrey -Chambertin
  • Côte de Beaune: wat zuidelijker en juist weer het land van de mooiste witte wijnen ter aarde: Meursault, Puligny-Montrachet, Chassagne-Montrachet en niet te vergeten het onderschatte Saint-Aubin.
  • Châlonnais: Bij het grote publiek is dit gebied nauwelijks bekend maar er zijn zeker pareltjes uit Givry, Mercurey en Rully met een zeer goede prijskwaliteit verhouding.
  • Maconnais: Groot gebied met lekker veel wijnen met een hoge drinkbaarheids factor. Ook hier uitgesproken wit als Pouilly Fuisse  (met houtrijping) en Saint Véran zonder houtrijping.
  • Beaujolais: meest onderschatte gebied! Vroeger veel te dunne en hoog zure wijnen maar tegenwoordig als een phoenix uit zijn as herrezen met heerlijke en hoog kwalitatieve doordrinkers van de Gamay druif. Uit dit gebied komt ook lekker fris wit van de Chardonnay druif, wat er ook mondjesmaat wordt gemaakt. Deze is vreemd genoeg te koop als Beaujolais Blanc A.C.  of als Bourgogne Blanc. Beide mag op het etiket staan.