Emilia-Romagna

Emilia-Romagna is een heel diverse wijnregio in het noord-oosten van Italië. Hier komen prachtige verfijnde wijnen vandaan, maar ook de allemansvriend Lambrusco. Emilia-romagna wordt wel de buik van Italië genoemd. Heel veel typisch Italiaanse specialiteiten komen hier vandaan: Parmaham, Balsamico azijn, Parmezaanse kaas en pasta Bolognese.
Land
Land
Toon meer opties
Regio
Zoek een regio
Druif
Zoek een druif
Druif
Flesinhoud
Flesinhoud
Toon meer opties
Wijnhuis
Zoek een wijnhuis
Wijnhuis
Duurzaam
Duurzaam
Alcoholpercentage
Alcoholpercentage
Toon meer opties
Jaargang
Jaargang
Toon meer opties
Smaak
Smaak
Toon meer opties
Speciaal
Speciaal
Toon meer opties

Wijnregio Emilia Romagna: een overvloed aan smaak en diversiteit

Emilia-Romagna is niet de bekendste wijnregio van Italië. Maar wel eentje waar heel veel te ontdekken is. De diversiteit in druivensoorten en wijnstijlen weerspiegelt de rijke geschiedenis en de levendige culinaire tradities van Emilia-Romagna. Of je nu de sprankelende vreugde van Lambrusco wilt ervaren of de diepte van een Romagna Sangiovese wilt ontdekken. Deze regio biedt een uitnodigende reis door de smaken van Italië. , gelegen in het noorden van Italië, staat bekend om een aantal typische streekproducten: Parmaham, Balsamico azijn, Parmezaanse kaas, pasta Bolognese. Maar er komen ook heel veel verfijnde wijnen uit Emilia-Romagna. Deze regio is een ware schatkamer voor wijnliefhebbers.

Het klimaat in Emilia Romagna varieert van gematigd tot mediterraan en een gevarieerd terrein van heuvels tot laagland. Dit biedt deze regio de ideale omgeving voor de productie van diverse en karaktervolle wijnen.

Sangiovese: Voor liefhebbers van robuuste rode wijnen biedt Emilia-Romagna een scala aan wijnen op basis van de Sangiovese-druif. Vooral in de subregio Romagna komt deze druif tot volle bloei, resulterend in wijnen met een krachtig karakter, rijke smaken en uitgesproken tannines.

Lambrusco: De bekendste en meest iconische wijn uit Emilia-Romagna is ongetwijfeld Lambrusco. Deze mousserende wijn wordt voornamelijk geproduceerd in de provincies Modena en Reggio Emilia. Lambrusco staat bekend om zijn levendige bessensmaak en bruisende karakter, waardoor het de ideale keuze is om te paren met de hartige en smaakvolle gerechten uit de regionale keuken.

De mensen zijn zich niet bewust van de oorsprong en hebben voedsel geconsumeerd dat wordt geproduceerd in de Noord-Italiaanse regio Emilia-Romagna. Wie heeft er niet kennis gemaakt met Aceto Balsamico? Deze nobele azijn geproduceerd uit 12 jaar opgeslagen wijn in Modena?

Wie heeft Parmigiano Reggiano-kaas niet over pasta geraspt, misschien zonder te beseffen dat deze prachtige kaas niet alleen 2 jaar gerijpt is. En daarbij ook onder strikte controle kan worden geproduceerd in een beperkt deel van de regio? En wie heeft er niet met veel plezier de Prosciutto uit Parma gegeten.  Of zelfs de rode Lambrusco mousserende wijn geproefd?

Als het om wijn gaat, heeft de regio een ongebruikelijke omvang.  Dit niet in de laatste plaats aangezien aan de naam er duidelijke verschillen Elke inwoner zou zichzelf als Emilianen of Romagnans beschouwen. Nooit beide.

Hetzelfde zie je met de wijn. Niet vergelijkbaar is met een van de buren, zelfs niet met elkaar binnen de regio.

Geschiedenis

De wijngeschiedenis van de regio gaat 2500 jaar terug. Later noemden de Romeinen beide zijden van de regio Romagna vanwege de lange heerschappij over dat gebied. Emilia had deze vanwege de vitale handelsroute tussen Rimini en Piacenza, die de naam Via Emilia droeg. De route bleek bijzonder nuttig. Hij verbond regio’s met elkaar  tijdens talloze politieke geschillen.

De evolutie van wijnen in dit gebied is nogal onduidelijk (elk heeft zijn eigen weg) en zo ook het moment waarop de eigenlijke wijnproductie begon in Emilia-Romagna. We weten echter dat de Liguriërs, de vroege bewoners van de bosgebieden tussen de Po-vallei en de Apennijnen, erom bekend stonden wijn te verbouwen in het westen, en dat de Umbriërs ook wijnbouwers waren. Ten slotte weten we ook dat de Etrusken de kunst verstonden van de systematische teelt van wilde druiven.  Deze zou hebben geleid tot de rode, mousserende wijn Lambrusco.

Bologna is zowel letterlijk als figuurlijk het centrum van Emilia-Romagna, dat zich bijna over heel Italië uitstrekt, van de Adriatische Zee in het westen, over de vlakke Po-vallei en in zuidelijke richting tot in de Apennijnen. In feite kan men de regio in tweeën delen, hoewel de grenzen niet duidelijk zijn gedefinieerd.

Emilia

Emilia ligt in het westen en omvat de belangrijkste steden Modena, Reggio, Parma en Piacenza. Dit deel van de regio staat bekend om de productie van de Lambrusco-mousserende wijn.  Gewaardeerd door wijnliefhebbers en gehaat door wijnsnobs. Over het algemeen is de wijn die in dit deel van de regio wordt geproduceerd zoet. Dat is dan ook  de reden waarom er geen nadruk ligt op classificatie en oorsprong.

Romagna

Romagna ligt in het oosten en strekt zich uit van de Adriatische Zee, ten westen van Ferrara, zuidwaarts richting Faenza, via Forli, Ravenna, Cesena tot aan de zee bij Rimini. Dit gebied concentreert zich voornamelijk op stille wijn en bevat, naast de bekende wijnsoorten, enkele lokale bezienswaardigheden.

Het gebied omvat 20 DOC-zones, waaronder één DOCG vertegenwoordigd door de eerder genoemde witte wijn Albana di Romagna DOCG. Het ontdekken van wijnen in de regio kan echter een uitdaging zijn, omdat er voor elke zone meerdere subzones zijn waar de eisen anders zijn. De zone Colli Bolognese heeft bijvoorbeeld 7 subzones enzovoort.