Wijnen van de Barbera druif

Barbera is een blauwe druivensoort die zonder problemen op vele soorten bodemsoorten goed groeit en een royaal volume per hectare kan leveren.
Categorieën
Rode wijn (15)
Rosé wijn (1)
Wijnen per land en streek
Emilia Romagna (1)
Italië (12)
Emilia-Romagna (1)
Piedmont (Piemonte) (11)
Barbera d'Asti (5)
Barbera d'Alba (2)
Langhe (1)
Lombardia - Lombardije (1)
Piemonte (1)
Smaak
Rood: Stevig, Bite, Complex, Gastronomisch (1)
Rood: Veel smaak, Rond, Toegankelijk (2)
Rosé: Fruitig, Licht, en Toegankelijk (1)
Druif
Jaar
Eigenschappen
Prijs

Barbera is een blauwe druivensoort die zonder problemen op vele soorten bodemsoorten goed groeit en een royaal volume per hectare kan leveren. In wijnen van deze druif zijn vrij donker en hebben een hoge natuurlijke zuurgraad, een licht bitter aroma van kersen en aalbessen met een laag tannine gehalte.

Kwaliteitsverbetering

De laatste decennia hebben wijnmakers geëxperimenteerd met de druif. Door de opbrengst laag te houden (bijvoorbeeld door groene druiventrossen weg te knippen, z.g. groene oogst), waardoor stevigere wijnen worden gemaakt. Mede hierdoor is er een geheel andere wijn ontstaan, ook door deze wijnen een hout opvoeding te geven, kunnen de wijnen langer bewaard blijven.

Het hangt af van wat de wijnmaker doet met de druiven en tijdens het vinificatieproces kunnen er verschillende soorten wijn ontstaan.

Lichte jonge wijnen
De jonge frisse versies hebben een hoge zuurgraad en een lichte body. Vaak worden deze wijnen eventueel licht gekoeld lokaal gedronken als huiswijn. Aroma’s zijn van klein rood fruit zoals kersen, aardbeien en aalbessen. Deze wijnen is een ideale begeleider van tal van (Italiaanse) maaltijden. Deze wijn wordt vaak als huiswijn in Italiaanse restaurants geschonken.

Zwaardere stevige wijnen
Barbera’s met houtlagering hebben een sterkere structuur en kunnen hierdoor bewaarwijn worden. Door de houtopvoeding worden de aroma’s meer aangezet: zwaarder, voller en donkerder. De oorspronkelijke zuurgraad wordt iets milder, maar blijft aanwezig en geeft een goede balans. Naast houttonen zoals vanille worden de fruitaroma’s donkerder zoals pruimen, bramen en bosbessen. Deze wijnen kunnen gemakkelijk 10 jaar bewaard worden (ouderen) en combineren goed bij stevigere (Italiaanse) diners.

De oorsprong van de druif is nog niet duidelijk. DNA analyse geeft geen verwantschap met bestaande druivensoorten in Piemonte, wat men wel oorspronkelijk dacht. Mogelijk is er verwantschap met de Mourvedre druif.

Barbera druif