
Wijnen van de Barbera druif
Alle 16 resultaten


La Luna e i Falò Barbera d’Asti Superiore DOCG - 2018

Luretta Rosso dell’Emilia Pantera - 2017

Serre dei Roveri Appassimento Barbera - 2018, 2019

Cascina Ghercina Barbera d’Alba superiore - 2016, 2017

Luretta Gutturnio superiore - 2015

Damilano Barbera d’Asti DOCG - 2020

Bricco dei Guazzi Barbera d’Asti - 2018

Rosa dei Frati, Cà dei Frati DOCG - 2020

Rocca di Passo Vallebelbo Piemonte rosso DOC - 2018

Luigi Einaudi Barbera - 2018, 2019, 2020

Villa Giada Surì Barbera d’Asti - 2020

Cascina Ghercina Barbera Appassimento - 2019, 2020

Giacomo Braida Barbera d’Asti Bricco dell’Uccellone - 2018

Vajra Barbera d’Alba - 2019

Vajra Langhe rosso - 2020
Barbera is een blauwe druivensoort die zonder problemen op vele soorten bodemsoorten goed groeit en een royaal volume per hectare kan leveren. In wijnen van deze druif zijn vrij donker en hebben een hoge natuurlijke zuurgraad, een licht bitter aroma van kersen en aalbessen met een laag tannine gehalte.
Kwaliteitsverbetering
De laatste decennia hebben wijnmakers geëxperimenteerd met de druif. Door de opbrengst laag te houden (bijvoorbeeld door groene druiventrossen weg te knippen, z.g. groene oogst), waardoor stevigere wijnen worden gemaakt. Mede hierdoor is er een geheel andere wijn ontstaan, ook door deze wijnen een hout opvoeding te geven, kunnen de wijnen langer bewaard blijven.
Het hangt af van wat de wijnmaker doet met de druiven en tijdens het vinificatieproces kunnen er verschillende soorten wijn ontstaan.
Lichte jonge wijnen
De jonge frisse versies hebben een hoge zuurgraad en een lichte body. Vaak worden deze wijnen eventueel licht gekoeld lokaal gedronken als huiswijn. Aroma’s zijn van klein rood fruit zoals kersen, aardbeien en aalbessen. Deze wijnen is een ideale begeleider van tal van (Italiaanse) maaltijden. Deze wijn wordt vaak als huiswijn in Italiaanse restaurants geschonken.
Zwaardere stevige wijnen
Barbera’s met houtlagering hebben een sterkere structuur en kunnen hierdoor bewaarwijn worden. Door de houtopvoeding worden de aroma’s meer aangezet: zwaarder, voller en donkerder. De oorspronkelijke zuurgraad wordt iets milder, maar blijft aanwezig en geeft een goede balans. Naast houttonen zoals vanille worden de fruitaroma’s donkerder zoals pruimen, bramen en bosbessen. Deze wijnen kunnen gemakkelijk 10 jaar bewaard worden (ouderen) en combineren goed bij stevigere (Italiaanse) diners.
De oorsprong van de druif is nog niet duidelijk. DNA analyse geeft geen verwantschap met bestaande druivensoorten in Piemonte, wat men wel oorspronkelijk dacht. Mogelijk is er verwantschap met de Mourvedre druif.
