Lombardia - Lombardije

Land
Land
Toon meer opties
Regio
Zoek een regio
Regio
Druif
Zoek een druif
Druif
Flesinhoud
Flesinhoud
Toon meer opties
Wijnhuis
Zoek een wijnhuis
Wijnhuis
Duurzaam
Duurzaam
Alcoholpercentage
Alcoholpercentage
Toon meer opties
Jaargang
Jaargang
Toon meer opties
Smaak
Smaak
Toon meer opties
Speciaal
Speciaal
Toon meer opties

Hoewel Lombardia ofwel Lombardije slechts een fractie van de totale wijnproductie van Italië voor zijn rekening neemt, doet het dat met onmiskenbare stijl. De rode wijnen verfijnde, smaakvolle mousserende wijnen hebben de regio niet alleen een nationale maar ook een wereldwijde reputatie opgeleverd.

De regio Lombardije ligt in het midden van Noord-Italië, begrensd door Zwitserland en de Alpen in het noorden, Piemonte (Piemonte) in het westen, Emilia-Romagna in het zuiden en Veneto in het westen.

Welke wijnregio’s zijn er in Lombardije?
Lombardije heeft 5 DOCG (Denominazione di Origine Controllata e Garantita) en 21 DOC (Denominazione di Origine Controllata) titels, evenals 15 IGT (Indicazione Geografica Tipica, die individuele plaatsen viert) classificaties in 13 wijnbouwzones.

We noemen er hier een paar zeer belangrijke:

Valtellina

Valtellina is een alpengebied dat zeer kleine hoeveelheden wijn maakt. Wijngaarden met een gemiddelde wijnstok leeftijd van 50 jaar. Door de steile hellingen oogst men met de hand (wat goed is voor die kleinere dan gebruikelijke hoeveelheden). Traditionele technieken voor het beheersen van bodemerosie  zijn vandaag nog steeds in gebruik. Valtellina Superiore DOCG is een wijn gemaakt van chiavennasca, de lokale naam voor Nebbiolo. Sforzato di Valtellina DOCG is een andere specialiteit van de regio. Dit is een wijn vergelijkbaar met Amarone van ingedroogde druiven die 100 dagen in de koele, alpenlucht zijn gedroogd.

Franciacorta

Franciacorta, gelegen in de provincie Brescia in de heuvels ten zuiden van het Iseomeer, is vooral bekend als de gelijknamige producent van een van de beste mousserende wijnen van Italië. Franciacorta-wijn maakte men voor het eerst  in de jaren 1950 als een poging tot een wijn in champagne-stijl. Veertig jaar later had het de DOCG-status van het gebied verdiend. De regio blijft ook stille wijnen produceren onder de DOC-titel, die men verkoopt onder de naam Curtefranca. Franciacorta DOCG-wijnen zijn gemaakt in de méthode champenoise (hier metodo classico genoemd, volgens de EU-wetgeving) met chardonnay, pinot nero en pinot bianco.

Het gebied profiteert zowel van de warme temperaturen die uit de nabijgelegen vlaktes van de Po-rivier komen als van de verkoelende nachtlucht die ‘s nachts van de Alpen rolt. Dat resulteert in druiven met een heldere zuurgraad . Dat betekent dat er minder gedoseerd moet worden in de laatste botteling en een pittig, fris mondgevoel. Naar ons inzien: the closest thing to Champagne!

Lugana

Ten zuidoosten van San Martino della Battaglia en precies aan de zuidpunt van het Gardameer ligt Lugana. Dit is een kleine regio gewijd aan witte wijnen gemaakt van de turbiana-druif. Oorspronkelijk gedacht aan een variant van trebbiano genaamd trebbiano di Lugana, maar onlangs bleek dat het toch verdicchio te zijn.