Franciacorta

Hoewel wereldwijd relatief onbekend, wordt Franciacorta algemeen beschouwd als de beste mousserende wijn van Italië. De traditionele en bekendere klassiekers Moscato d’Asti en Prosecco worden nog steeds gerespecteerd, maar deze luchtige stijlen zijn meer gericht op ongecompliceerd genieten dan op complexiteit of finesse. Als mousserende wijn van hoge kwaliteit gemaakt met de Méthode Champenoise van Chardonnay en Pinot Noir is Franciacorta duidelijk het antwoord van Italië op champagne.
Land
Land
Toon meer opties
Regio
Zoek een regio
Druif
Zoek een druif
Druif
Flesinhoud
Flesinhoud
Toon meer opties
Wijnhuis
Zoek een wijnhuis
Wijnhuis
Duurzaam
Duurzaam
Alcoholpercentage
Alcoholpercentage
Toon meer opties
Jaargang
Jaargang
Toon meer opties
Smaak
Smaak
Toon meer opties
Speciaal
Speciaal
Toon meer opties

Toont alle 4 resultaten

Franciacorta, dé Italiaanse mousserende wijn.

De Franciacorta is een regio in Noord Italië zo’n 100 kilometer ten oosten van Milano en nabij het bij het Lago d’Iseo in Lombardije. Nabij de stad BresHier maakt men de beste mousserende wijnen uit het Noord-Italië. Volgens velen zelfs de beste van heel Italië! Deze Italiaanse wijn wordt qua smaakprofiel vaak vergeleken met de de Franse Champagne. Dat is niet zo gek want er zijn dan ook veel overeenkomsten. Beide wijnen worden -met tweede gisting op fles- op dezelfde manier gemaakt. Bovendien is, net als in de Champagne, ook bij Franciacorta een grote hoeveelheid kalk in de grond. In 1995 is de streek gepromoveerd naar een welverdiende DOCG-status. Deze DOCG geldt uitsluitend voor de mousserende wijnen, waarbij de flesrijping tenminste 18 maanden moet duren.

Franciacorta streek.

De Franciacorta is een prachtige streek in het noorden van Italië, gelegen tussen de stad Brescia en het Iseo-meer in Lombardia. De grootste stad in het gebied is Rovato, een oude middeleeuwse stad. Naast de bekende mousserende wijnen, maakt men hier ook rode en witte Italiaanse wijnen. Deze wijnen komen onder de DOC Curtefranca op de markt. Het belangrijkste wijnhuis in Franciacorta is Ca’ del Bosco. Dit wijnbedrijf is in 1969 gestart en is met 230 hectare aan wijngaarden de belangrijkste wijnproducent in Franciacorta.

Ca’ del Bosco Franciacorta Cuvée Prestige

Ca’del Bosco is de Italiaanse klassieker uit Franciacorta! Ca ‘del Bosco is het meest beroemde wijnhuis uit de streek. Wijnclub Amsterdam heeft de beste mousserende wijnen van dit geweldige wijnhuis op voorraad. Veel Italianen zijn van mening dat deze mousserende wijn zelfs lekkerder is dan Champagne uit Frankrijk. Nóg een overeenkomst met Champagne: deze wijn wordt gemaakt van dezelfde druiven: Chardonnay en Pinot Noir. Alleen rijpt deze Franciacorta langer en heeft daardoor meer smaak en structuur.

Franciacorta Monzio Campagnoni millesimato

Een millesimato is een wijn van één bepaald wijnjaar. Voor rode en witte wijnen is dat niet heel bijzonder, maar voor mousserende wijnen is het dat wél. Daar is het gebruikelijk (zeker in de Champagne) om verschillende wijnjaren te mengen tot de gewenste smaak is bereikt.

Bij een millesimato moet de wijn zelfs 60 maanden op de gistcellen rijpen. In alle gevallen moet men er nog eens 7 maanden opslag erbij optellen om op het totaal aantal maanden te komen alvorens de wijnboer de wijn op de markt brengt. Deze wijn is schitterend goudgeel van kleur met een mooie mousse vol met heerlijke tintelende bubbels. Het bouquet van deze wijn is vol met duidelijk te onderscheiden aroma’s van perzik, appel en een hint van gist en toast. De smaak is fris, prachtig strak, en fruitig met een mooie gebalanceerde afdronk.