Fratelli Cigliuti

Aan degenen die Renato vragen wie de wijn maakt, antwoordt hij: “de wijn wordt zelf gemaakt, hij wordt geboren in de wijngaard”. Om deze reden heeft zij nooit gebruik gemaakt van de medewerking van externe technici. Authentieke wijn door mensen met passie en respect voor hun werk op zoek naar uitmuntendheid.
Land
Land
Toon meer opties
Regio
Zoek een regio
Regio
Druif
Zoek een druif
Druif
Flesinhoud
Flesinhoud
Toon meer opties
Wijnhuis
Zoek een wijnhuis
Wijnhuis
Duurzaam
Duurzaam
Alcoholpercentage
Alcoholpercentage
Toon meer opties
Jaargang
Jaargang
Toon meer opties
Smaak
Smaak
Toon meer opties
Speciaal
Speciaal
Toon meer opties

Toont alle 2 resultaten

Het bedrijf Fratelli Cigliuti is al vier generaties lang eigendom van de familie Cigliuti. De naam van het bedrijf Fratelli Cigliuti is  door Renato’s vader en oom gegeven. Deze verkochten  tot 1964 druiven en wijn in bulk  aan een lokale klantenkring. Op dit moment is Renato de huidige eigenaar met zijn vrouw Dina en dochters Claudia en Silvia. Renato Cigliuti begon in het bedrijf te werken toen hij nog maar een kind was en “toen hij opgroeide” besloot hij het familiebedrijf voort te zetten, maar veranderde de filosofie van het maken van wijn uit die tijd.

Hij heeft zelfs altijd geloofd dat het land in de Langhe wijnen van hoge kwaliteit was. En ook een lange levensduur aan de wijnen kon geven. Zo begon hij met het licht uitdunnen van druiven in de wijngaard. dat was iets dat in die jaren door maar heel weinig producenten begrepen. De toenmalige buren vroegen hem of hij gek was om die druiven weg te knippen, voedselverspilling na de oorlog was niet makkelijk te accepteren! Renato antwoordde dat hij niet tegelijkertijd kwaliteit en kwantiteit kon hebben en daarom de voorkeur gaf aan kwaliteit. Hij wilde ook zelf zijn wijnen bottelen. In 1964 kwamen zijn eerste 300 flessen zelfgebottlede Barbaresco op de markt. Daarna is het hard gegaan!

In de loop der jaren nam de grootte van zijn bedrijf niet veel toe omdat Renato niet geloofde dat zijn twee dochters interesse konden hebben in het werken op het platteland: voor hem was het een puur mannelijke activiteit. Ondertussen begonnen Claudia en Silvia wel hun ouders in de wijngaard te helpen tijdens de zomervakantie en na een paar jaar was het voor hen vanzelfsprekend om hetzelfde werk en dezelfde passie te cultiveren als hun ouders.

Dochters are in charge !

Het bedrijf is nu een familiebedrijf waarin 4 mensen werken: Renato, zijn vrouw Dina en hun dochters Claudia en Silvia die vanaf het begin tot het einde van het proces al het productiewerk direct voor hun rekening nemen. Het grootste deel van hun tijd brengen ze door in de wijngaard. Wijnen met hun eigen persoonlijkheid en in staat om de kenmerken van het oogstjaar en de identiteit van het terroir waar ze zijn aangeplant, weer te geven.

Het werk in de kelder is zeer minimaal, de wijnen volgen op een natuurlijke manier hun pad. Ze gebruiken geen geselecteerde gisten, maar alleen inheemse. Alcoholische gisting vindt plaats in staal bij een gecontroleerde temperatuur. Rijping gebeurt in hout voor alle wijnen, behalve Dolcetto die in staal blijft tot het bottelen.  Geen gedoe in de kelders maar puur natuur in de fles !