Barbera d'Alba

DOCG Barbera d’Alba is een bijzonder grote appellatie binnen de regio Piëmonte Binnen Barbera d’Alba en Asti vind je zowel lichte, fruitige en soepele als diepe en geconcentreerde wijnen. De constante is wel dat ze allemaal een frisse aciditeit bezitten en heel goed passen bij de heerlijke lokale charcuterie en vleesgerechten.
Land
Land
Toon meer opties
Regio
Zoek een regio
Druif
Zoek een druif
Druif
Flesinhoud
Flesinhoud
Toon meer opties
Wijnhuis
Zoek een wijnhuis
Wijnhuis
Duurzaam
Duurzaam
Alcoholpercentage
Alcoholpercentage
Toon meer opties
Jaargang
Jaargang
Toon meer opties
Smaak
Smaak
Toon meer opties
Speciaal
Speciaal
Toon meer opties

Toont alle 4 resultaten

Alba in Piemonte is een van de allernieuwste Italiaanse DOC’s. Deze is pas in augustus 2010 werd geïntroduceerd. Het bestrijkt een veel breder scala aan wijnstijlen dan de meer specifieke DOC’s zoals Barolo of Barbera d’Alba. In plaats van beperkt te zijn tot een enkele druivensoort, kunnen wijnen zijn gemaakt van een of meer van ongeveer 15 druiven.

Het effect hiervan is dan ook een duidelijke toename van de aanplant van wereldwijd populaire druiven als Chardonnay, Sauvignon Blanc en Cabernet Sauvignon.

De variëteiten die historisch bijzonder geschikt zijn gebleken voor het Alba-terroir, hebben hun eigen DOC’s. Dit omvat Barbera d’Alba, maar ook Dolcetto d’Alba en Nebbiolo d’Alba.

De DOC ontleent zijn naam aan de stad in het centrum. Dit is één van de twee belangrijkste wijnsteden in Piemonte (de andere is de grotere Asti, net naar het oosten. Het beslaat meer dan alleen de gemeente zelf.  Hij strekt zich uit in alle vier routebeschrijving in het stroomgebied van alle lokale DOC’s. Dit geeft wijnmakers meer vrijheid om wijnen te maken die zijn gemengd met druiven uit verschillende zones.

Alba ligt in de noordoostelijke hoek van de provincie Cuneo, de thuisbasis van enkele van de beste terroir en wijnen van Italië. Het klassieke landschap van Piemonte bestaat hier uit glooiende heuvels, een topografie die zorgt voor belangrijke klimaatvariatie en druiventelers de luxe van keuze geeft bij het kiezen van wijngaardlocaties met een bepaald mesoklimaat. De beboste valleien produceren hier ook het andere gastronomische genot waar Piemonte bekend om staat: truffels.