Villa Giada

Andrea Faccio van Villa Giada is de onbetwiste Barbera-specialist van Piemonte. Hij legt zich toe op de productie van Barbera d’Asti uit zowel het algemene herkomstgebied als de specifieke crus. Hij gelooft er heilig in dat je met respect voor de natuur en het milieu betere wijnen maakt. Dat hij hier gelijk in heeft bewijst hij met een tweetal wijnen onder de naam Surì.
Landen & Regio's
Landen & Regio's
Toon meer opties
Jaargang
Jaargang
Toon meer opties
Druif
Druif
Toon meer opties
Thema
Thema
Toon meer opties
Alcoholpercentage
Alcoholpercentage
Toon meer opties
Smaak
Smaak
Toon meer opties

Toont alle 2 resultaten

Villa Giada ligt op de Ceirole-heuvel, dicht bij het dorp Canelli, halverwege tussen Asti en Alba. De wijnmakerij, opgericht in 1934. De oude kelder, waar tegenwoordig de wijnen in vaten worden gerijpt, is in 1790 gebouwd als een boerderij die druiven produceert en verkoopt. De wijngaarden, meer dan 25 hectare met een blootstelling variërend van zuid-oost tot zuid-west op een hoogte van 320 meter. Ze zijn verzameld rond drie oude boerderijen. – De wijngaarden van “Cascina Ceirole”, het aloude oorspronkelijke huis in Canelli, produceren voornamelijk witte druiven. Hier zijn de optimale omstandigheden van het terroir: bodem, blootstelling, klimaat perfect voor Cortese voor de Gavi , Chardonnay en Sauvignon. Maar de onbetwiste leider van de heuvels is ongetwijfeld de Moscato d’Asti. Ofschoon te vaak helaas geassocieerd met goedkope bubbels.

Echter is Andrea Faccio eigenlijk niettemin gespecialiseerd in Barbera d’Asti.  Naast gewone Barbera d’Asti maakt Andrea Faccio ook een aantal prachtige cru-wijnen. Enkele daarvan zijn afkomstig uit Nizza, een klein subgebied dat uitsluitend geldt voor rode wijnen gemaakt van barbera. De beste zones liggen in Agliano Terme, een van de achttien gemeenten binnen Nizza. Agliano Terme vormt het hart van het productiegebied en uitgerekend dáár heeft Villa Giada haar mooiste wijngaarden.

De bodem, die voornamelijk bestaat uit een mengsel van kalkrijke mergel, is het beste om typische wijnen harmonieus en volledig te verkrijgen. De groeicyclus van de druiven volgt men nauwlettend vanaf het snoeien in de winter tot het bottelen van de wijn en de raffinage ervan. De oogst gebeurt met de hand. Alle productieprocessen volgen Eco-compatibele landbouw volgens de CE-regelgeving

error: