Bricco dei Guazzi

Een paar kilometer van Casale Monferrato, ligt het kleine dorpje Olivola. Een kleinschalige gemeente met iets meer dan honderd inwoners, en een prachtig landschap dat is ontworpen door de wijnmakers met uitgestrekte wijngaarden op de heuvels van Monferrato. Hier ligt Bricco dei Guazzi. Al in de 15e eeuw werd de wijnmakerij gevestigd onder de adellijke villa van de familie Guazzo. Dit deel van de wijnkelder is nog steeds in gebruik als proefruimte. De wijngaarden zijn gelegen op zonovergoten heuvels met witte mergelbodem met krijt wat maakt dat de zon op de druiven wordt gereflecteerd. Dit zorgt voor optimale rijping van de druiven.
Prijs
Prijs
Onder €10
Tussen €10 en €20 (1)
Tussen €20 en €30 (1)
Tussen €30 en €50
€50 en hoger
Speciaal
Wijnen per land en streek
Italië (2)
Piedmont (Piemonte) (2)
Barbera d'Asti (1)
Show more Show less
Druif
Barbera (1)
Bricco dei Guazzi (1)
Show more Show less
Alcohol percentage
15,5 (1)
15% (1)
Show more Show less
Jaar

Toont alle 2 resultaten

De wijnproductie in Bricco dei Guazzi gaat terug tot minstens 1400, met kelders gebouwd in de vijftiende eeuw, gemoderniseerd in de zeventiende eeuw en opnieuw recent. Helaas is het een gebied met weinig regen. Er zijn echter oude gewelfde stortbakken bij de wijnmakerij om regenwater op te vangen, dus je zou kunnen zeggen dat deze wijnmakerij al eeuwenlang duurzaam is!

Het ligt op een heuveltop (vandaar de naam Bricco) op 260 meter hoogte en heeft 40 hectare aan wijngaarden. Naast de verwachte roodtinten, Barbera en Merlot, is er ook Cortese (voor Gavi di Gavi) en Chardonnay in het wit. Vijf hectare Albarossa ligt op de zuidelijke hellingen, waar de witte kalkrijke bodems het zonlicht tot in de wijnstokken reflecteren. Vijf hectare klinkt niet veel, maar het maakt Bricco dei Guazzi een grote speler in de productie van Albarossa. Ondertussen is het wijnadvies van de legendarische Riccardo Cotarella, wat garant staat voor uitmuntende wijnbereiding.