Chili

Chileense wijn heeft een lange geschiedenis voor een wijngebied uit de Nieuwe Wereld, want het was de 16e eeuw toen de Spaanse conquistadores Vitis vinifera-wijnstokken meenamen terwijl ze de regio koloniseerden. Halverwege de 19e eeuw werden Franse wijnsoorten zoals Cabernet Sauvignon, Merlot, Carmenère en Franc geïntroduceerd. In het begin van de jaren tachtig begon een renaissance met de introductie van roestvrijstalen fermentatietanks en het gebruik van eikenhouten vaten voor veroudering. De wijnexport groeide zeer snel naarmate de productie van kwaliteitswijn toenam. Het aantal wijnmakerijen groeide van 12 in 1995 tot ruim 100 in 2018.
Land
Land
Toon meer opties
Regio
Zoek een regio
Regio
Druif
Zoek een druif
Druif
Flesinhoud
Flesinhoud
Toon meer opties
Wijnhuis
Zoek een wijnhuis
Wijnhuis
Duurzaam
Duurzaam
Alcoholpercentage
Alcoholpercentage
Toon meer opties
Jaargang
Jaargang
Toon meer opties
Smaak
Smaak
Toon meer opties
Speciaal
Speciaal
Toon meer opties

Toont alle 3 resultaten

Als een nieuwe wereldwijnregio, met een kustlijn van 2.700 mijl langs de ijskoude Stille Oceaan, produceert Chili wijnen die zowel fruitig als kruidachtig zijn. Je zou de stijl zelfs kunnen vergelijken met iets dat lijkt op Franse wijn! Het is dan ook geen wonder dat Franse wijnproducenten uit Bordeaux zwaar hebben geïnvesteerd in de regio. Het is hun thuis weg van huis. Bijna alle Chileense wijngaarden zijn geplant op Chileense onderstammen. Een prestatie waarvan bovendien maar weinig regio’s kunnen getuigen vanwege de bijna wereldwijde plaag van de wijnstokmijt genaamd phylloxera. 

Carmenère Chili’s “eigen druif “ 

Aanvankelijk dacht men dat Carménère Merlot was toen het voor het eerst in Chili werd geplant. Gelukkig is dit kleine foutje waarschijnlijk wat Carménère van uitsterven heeft gered. Carménère heeft een soortgelijk profiel als een lichte, sappige stijl van Merlot met pruimen en zwarte kersen en milde tannines. Wat het anders maakt dan Merlot is de hoge prevalentie van Carménère van een aromaverbinding genaamd Pyrazine.  Dat is een verbinding die meer hartige smaken geeft van versgesneden paprika, tomatenblad en cacaopoeder. Carménère is een fantastische gastronomische wijn en een van de gekoesterde druiven van Chili. De Carménère vind je in alle wijnregio’s.  

Cabernet Sauvignon

Tegelijkertijd is de Cabernet Sauvignon dé meest aangeplante druivensoort in Chili. Chileense Cabernet Sauvignon produceert typisch onder andere een lichtere, minder tanninerijke stijl van Cabernet Sauvignon. Sappige smaken van zwarte kers, pruimen, gerookte paprika, munt en potlood. Experts prijzen de Maipo-vallei om zijn gedurfdere cabernet-stijlen, uitgerust met donkere tonen van bramen en cacaopoeder. Voor een elegantere, Bordeaux-stijl Cabernet, Colchagua en de Rapel-vallei bieden wijnen met zwart fruit en potlood-loodachtige mineraliteit. 

Chardonnay 

Chileense Chardonnay levert de tropische fruitsmaken die je aantreft in Californische Chardonnay. Echter de Pacifische kust van Chili en de koele zeebries geven de wijn een extra zuurtje. Verwacht minerale tonen van citroen, ananas, gebakken perzik en meringue, samen met een lange, romige, gekruide afdronk. Binnen de Aconcagua-vallei zijn er verschillende sub-benamingen. Onder andere de Casablanca-vallei, de San Antonio-vallei en de Leyda-vallei. Ook in het noorden heeft de Limarí-vallei een aantal uitstekende voorbeelden, en in het diepere zuiden produceert de Malleco-vallei elegante Chardonnay met frisse tonen van sterfruit en mineralen. 

Sauvignon Blanc 

Chileens is precies waar je moet zoeken naar een uitstekende, pittige, mineraalrijke Sauvignon Blanc. Zelfs de beste Sauvignon Blanc-wijnen van het land zijn meestal minder dan € 15,00 . Wijnen stralen citroen-limoen, witte perzik en grapefruit uit. dit wordt ondersteund door een lange, pittige, steenachtige afdronk. Deze Sauvignon Blancs weerspiegelen vaak een rijpere stijl van witte Bordeaux. Veel van de beste Chileense Sauvignon Blanc groeit naast Chardonnay in Aconcagua, waaronder Casablanca, San Antonio en Leyda Valleys. Je zult dan ook een aantal intrigerende dingen vinden uit de Colchagua-vallei.  Ook in het uiterste noorden in de Elqui-vallei, waar de wijngaarden kleine, zonbeschermde steile valleien omlijnen. 

Buiten de populaire variëteiten zijn er 2 opkomende variëteiten uit Chili.

  País (Listan Prieto): Veel van de oudste wijnstokken in de Central Valley van Chili zijn gewijd aan de País-druif (ook bekend als Listan Prieto). Dit is een druivensoort van de Spaanse eilanden die heerlijk pittig, zeer licht van kleur rood fruit produceert gedreven wijnen. Gezien het kruidachtige terroir van Chili, hebben deze wijnen vaak een vleugje vlezige kruidigheid naar hun smaak, samen met vriendelijk rijp rood fruit. 

Carignan: In de Centrale Vallei van Chili startte een groep wijnboeren een project genaamd VIGNO. Dit om de verbazingwekkende oude wijnstokken van Carignan te beschermen en te verdedigen. Deze wijngaarden zijn meestal zonder irrigatie gekweekt. Ze produceren bovendien fruitige Carignan met tonen van frambozen en geroosterde pruimen met een vleugje grafietachtige mineraliteit.  Zoek naar VIGNO op het etiket om een van deze wijnen te vinden.