Argentinië

Argentinië was jarenlang een onbeduidend wijnland waarbij de productie lokaal werd opgedronken, Alcoholrijke, rustieke wijnen zonder veel fruit. Maar daar is inmiddels wel verandering in gekomen. Sinds de jaren ’90 is er veel gebeurd. Vooral ontwikkeling in wijnbouw en vinificatie technieken hebben ervoor gezorgd dat er sappige, fruitrijke en vooral kwalitatief hoogstaande wijnen nu vandaan komen. De, tot dan toe, onbekende druif de Malbec heeft zich inmiddels ontpopt tot op 1 na meest bekende druif te wereld en dat is dan volledig terecht. De kracht van Argentinië zit hem in de hoogtes waarop de druiven in de Andes aangeplant zijn.
Land
Land
Toon meer opties
Regio
Zoek een regio
Regio
Druif
Zoek een druif
Druif
Flesinhoud
Flesinhoud
Toon meer opties
Wijnhuis
Zoek een wijnhuis
Wijnhuis
Duurzaam
Duurzaam
Alcoholpercentage
Alcoholpercentage
Toon meer opties
Jaargang
Jaargang
Toon meer opties
Smaak
Smaak
Toon meer opties
Speciaal
Speciaal
Toon meer opties

Toont alle 5 resultaten

Argentinië is het grootste wijnproducerende land van het Zuidamerikaanse continent. Het behoort zelfs tot de allergrootste wijnlanden in de wereld. Alleen Italië, Frankrijk en Spanje en de Verenigde Staten zijn groter. Argentinië telt zo’n 224.000 hectare wijngaard en het jaarljkse oogst volume is 1,5 miljard liter per jaar.

De Argentijnen zelf lusten hem ook wel want deze drinken gemiddeld zo’n 40 liter per jaar. (Wij in Nederland zijn bijvoorbeeld goed voor 19 liter per hoofd van de bevolking). Derhalve is er veel voor de eigen markt bestemd. Gelukkig blijft er genoeg over voor ons!

De ligging van de Argentijnse Wijngaarden is absoluut uitzonderlijk. Bijna de totale aanplant bevindt zich aan de voet van het Andes gebergte. Vanaf 700 tot hoger dan 2000 meter zelfs zoals in de provincie Cafayate.

Er zijn in totaal 10 wijnbouwgebieden: Juju, Salta ,Cafayate, Tucuman, Catamarca, La Rioja, San Juan, Mendoza, La Pampa en Rio Negro.

Mendoza

In Mendoza staat het overgrote merendeel van de wijngaarden. In een continentaal, bijna woestijnachtig klimaat, met een jaarlijkse neerslag van maar 200 mm en met 350 dagen per jaar zonneschijn. Door de hoge ligging van de wijngaarden zijn er aanzienlijke temperatuur verschillen tussen dag en nacht. Hetgeen een positieve bijdrage levert aan de aromarijkdom van de druiven.  Het probleem van de lage neerslag wordt opgelost door het smeltwater van de Andes. Bij de aanvoer van het smeltwater grijpt men terug op het stelsel van kleine kanaaltjes en geulen. Dit concept, de acéquias, werd zelfs al gebruikt door de Inca’s.

Cafayate en Salta

Deze gebieden liggen zo’n 1000 kilometer ten noorden van Mendoza in de provincie Salta. Dichter bij de evenaar dus veel warmer en vochtiger. Tè warm voor druiventeelt maar men heeft daar een oplossing voor gevonden: De hoogte in en de berg op! Wijnbouw vindt plaats op grote plateaus op 1700-2500 meter. Het micro klimaat is er ideaal. Dicht bij het smeltwater en grote temperatuur verschillen tussen dag en nacht. In de nacht vindt er een grote afkoeling plaats. Ideaal voor frisse en aromatische druiven.

Druivenrassen

De belangrijkste rode wijnen worden gemaakt van de Malbec, ongeveer 33% van het totaal, gevolgd door de Bonarda (23%), Shiraz (14%) en Cabernet Sauvignon (12%). Bij de witte wijn is de Pedro Ximénez favoriet met een aandeel van 35%, gevolgd door de Torrontés (30%) en Chardonnay (15%). De Malbec levert in dit klimaat de beste wijn (droog en warm overdag, ‘s nachts koud) en is ook de meest geteelde soort.

Malbec

Deze veelzijdige druif kennen we als  een krachtige, kruidige en rode wijn met een veel aroma’s  van rijp zwart fruit.

De Malbec-druif komt oorspronkelijk uit het zuidwesten van Frankrijk, in Cahors, waar hij de bekend is als de belangrijkste druif voor de ‘zwarte wijn’.  Malbec was vroeger een minder populaire druif aangezien het klimaat in Frankrijk te koud om de druif goed te kunnen laten rijpen. Daarnaast heeft de Malbec een dikke schil. Dit resulteerde samen in een wijn die vaak harde onrijpe tannines had en lang erg ontoegankelijk was. Tegenwoordig is het klimaat vriendelijker en samen met verbeterde wijnbouw technieken maakt men ook in Frankrijk vriendelijker en soepeler wijnen.

De Malbec-druif is te herkennen aan zijn kleine vorm en donkere kleur, wat deels ook  afhangt van het klimaat waarin de druif groeit. Zo is de Malbec uit Frankrijk krachtiger van smaak terwijl die uit Zuid-Amerika rijper en soepeler zijn. De Malbec- druif wordt veelal gebruikt als blend in bijvoorbeeld Cabernet Sauvignon, Merlot of Cabernet franc.

De Malbec is een gevoelige druif, houdt van een droog en warm klimaat en heeft lang nodig om te rijpen. Ook kan hij niet goed tegen schimmels en vindt het fijn als het in de nacht afkoelt. Argentinië is met deze klimatologische eigenschappen dan ook een land wat super geschikt is. De Malbec is dan ook de vaandeldrager van de Argentijnse wijnindustrie.