Domaine Bousquet

Een vakantie in 1990 in Argentinië was alles wat nodig was. Voor wijnmaker Jean Bousquet van de derde generatie was het liefde op het eerste gezicht. Het doel van het verlangen van de Fransman: de Gualtalary-vallei, een schilderachtig, afgelegen, dor terrein hoog in het Tupungato-district van de Uco-vallei in de regio Mendoza in Argentinië, dicht bij de grens met Chili. Hier, waar de condors vliegen en geen wijnstok te bekennen, ontdekte Bousquet zijn droomterroir, een ideale locatie om biologisch geteelde wijnen te kweken.
Land
Land
Toon meer opties
Regio
Zoek een regio
Regio
Druif
Zoek een druif
Druif
Flesinhoud
Flesinhoud
Toon meer opties
Wijnhuis
Zoek een wijnhuis
Wijnhuis
Duurzaam
Duurzaam
Alcoholpercentage
Alcoholpercentage
Toon meer opties
Jaargang
Jaargang
Toon meer opties
Smaak
Smaak
Toon meer opties
Speciaal
Speciaal
Toon meer opties

Toont alle 2 resultaten

De wijnen Wijnmaker Jean Bousquet  uit Argentinië hebben duidelijk een Franse touch. Niet te heftig, wel een beetje structuur , geen laffe zoetjes. Hj groeide op in een wijnfamilie bij Carcassonne in Frankrijk. Tijdens een vakantie naar Argentinië raakte hij verliefd op het land. Daarom verhuisde de hele familie in 1997 en startte op zijn 48ste een nieuw wijnbedrijf in de nieuwe wereld. Het doel van Domaine Bousquet was , dan ook om hun traditie van Europese wijnbouw te verenigen met de ideale landbouwomstandigheden in Mendoza. Het resultaat van deze combinatie biedt hier buitengewone wijnen die een ongelooflijke kleur, een heerlijk fruitig karakter, een goede structuur met rijpe tannines en perfecte zuurbalans hebben.

De familie Bousquet vestigde zich in de Argentijnse regio Mendoza, aan de voet van de Andes dicht bij de grens met Chili. Destijds was het nog onontgonnen terrein: woestijnachtig, zonder enige voorzieningen dor en droog. De lokale bevolking vond het gebied eigenlijk te koud om druiven te verbouwen. Volgens Bousquet was het juist omdat daar de ideale locatie om biologisch geteelde wijnen te gaan produceren. Hierdoor was het de perfecte mix tussen zijn Franse thuisland en de Nieuwe Wereld. Koele nachten en bijna constante wind. De ideale omstandigheden om rijpe en aromatische druiven voor bijzondere wijnen te produceren.

Grote speler

Inmiddels staat Domaine Bousquet in de top 20 exportlijst van Argentijnse wijnen. Ze zijn zelfs marktleider in biologische Argentijnse wijnen. De 4de generatie van de familie staat aan het roer van dit prachtige wijnhuis. Anne Bousquet, de dochter van Jean en haar man zijn sinds 2011 eigenaar.

De wens van Anne Bousquet en haar echtgenoot Labid Al Ameri was om met de wijngaarden hun filosofie over duurzaamheid in praktijk te brengen. Na een reis naar Argentinië in 2002 begon het echtpaar te investeren in Domaine Bousquet. In 2005 voegde Al Ameri zich fulltime bij zijn schoonvader en hielp hij bij de bouw van de wijnmakerij. Anne zette haar werk als econoom voort voordat ze in 2008 bij het bedrijf kwam. In 2009 verhuisde het echtpaar fulltime naar Tupungato, waar ze in 2011 de volledige eigendom van Domaine Bousquet op zich namen.

Tegenwoordig produceert Domaine Bousquet 4 miljoen liter per jaar en exporteert het 95% van zijn volume naar meer dan 50 landen.