Uco Valley

De Uco-valley is een van die regio’s die oneindige variaties van bodem- en klimaattypes biedt, waardoor men zeer verschillende soorten wijn kan maken, van intense, vlezige Malbecs tot magere, strakke Pinot Noirs tot levendige Sauvignon Blancs,
Land
Land
Toon meer opties
Regio
Zoek een regio
Druif
Zoek een druif
Druif
Flesinhoud
Flesinhoud
Toon meer opties
Wijnhuis
Zoek een wijnhuis
Wijnhuis
Duurzaam
Duurzaam
Alcoholpercentage
Alcoholpercentage
Toon meer opties
Jaargang
Jaargang
Toon meer opties
Smaak
Smaak
Toon meer opties
Speciaal
Speciaal
Toon meer opties

Enig resultaat

De Uco-vallei van Mendoza staat in de schijnwerpers in Zuid-Amerika en met goede reden. Het is nog steeds vaak omschreven als de ‘up and coming’-regio van Argentinië. Maar vergis je niet de Uco-vallei is here to stay!

Waarom is de Uco-vallei nu zo populair? Juist omdat het zo cool is. In de afgelopen decennia is Mendoza steeds warmer  door klimaatverandering. De stijl van de wijnen die we tegenwoordig drinken is ook veranderd. Terwijl honderd jaar geleden de warmere oostelijke regio’s van Mendoza geweldig waren voor het produceren van grote producties van goedkope wijn. Nu willen wijnmakers en natuurlijk gedreven door de consumenten tegenwoordig iets anders. Dat is wat de Uco-vallei Mendoza biedt: een andere wijndimensie. Hoewel de rit naar de Uco-vallei relatief vlak aanvoelt heeft het meer een berginvloed dan alle andere wijnregio’s in Mendoza. Met hoogtes tot 1700 m (vergeleken met 800 m in Maipú bijvoorbeeld), kunnen de temperaturen overdag meer dan 10°C koeler zijn dan in Mendoza. En de temperatuur ‘s nachts is meestal minstens 15°C lager dan de dagtemperatuur.

Deze brede thermische amplitude geeft Uco Valley-wijnen een intensiteit van kleur, fenolen en tannine. Dit terwijl de natuurlijke zuurgraad van de druiven behouden blijft. En het is de zuurgraad die het gevolg is van de hoogte die de sleutel is tot het karakter van Uco Valley-wijnen, en wat hen onderscheidt van andere Mendoza-wijnen.

Cool climate

De Uco-vallei is ook het enige gebied in Mendoza waar het klimaat koel genoeg is om te worden geclassificeerd als categorie II op de Winker-schaal  Dit heeft ertoe geleid dat wijnmakers druivenrassen hebben geplant die de voorkeur geven aan koelere temperaturen, waaronder Pinot Noir en Chardonnay, met enig succes. De andere impact van dichter bij de bergen zijn, is de bodem. Enkele van de meest gewaardeerde appellations van de Uco-vallei bevinden zich op alluviale fans uit het Andesgebergte. Deze brengen een complexe mix van bodems met zich mee, waaronder stenen, zand en, de meest gewaardeerde van allemaal, kalksteen. Door de combinatie van deze arme bergbodems en de geringe regenval (slechts 83 mm per jaar in Gualtalary!) is irrigatie essentieel.