Australië

Australië begon meer dan twee eeuwen geleden met het maken van wijn. Dit heeft ons een land gegeven dat rijk is aan oude wijnstokken, wijnmakende families van meerdere generaties en een diepgewortelde kennis en respect voor het ambacht. Voeg daarbij een verlangen om te ontdekken en te innoveren, een onverschrokken houding en een gevarieerde lappendeken van 65 wijnregio’s in vele klimaten, en je hebt de ingrediënten van een buitengewoon wijnland als geen ander.
Land
Land
Toon meer opties
Regio
Zoek een regio
Regio
Druif
Zoek een druif
Druif
Flesinhoud
Flesinhoud
Toon meer opties
Wijnhuis
Zoek een wijnhuis
Wijnhuis
Duurzaam
Duurzaam
Alcoholpercentage
Alcoholpercentage
Toon meer opties
Jaargang
Jaargang
Toon meer opties
Smaak
Smaak
Toon meer opties
Speciaal
Speciaal
Toon meer opties

Enig resultaat

De Australische wijnindustrie is een van ‘s werelds grootste exporteurs van wijn, met ongeveer 800 miljoen van de 1,2 tot 1,3 miljard liter die men jaarlijks geproduceert en ëxporteert naar overzeese markten. De wijnindustrie levert een belangrijke bijdrage aan de Australische economie door middel van productie, werkgelegenheid, export en toerisme  

In elke staat wordt bovendien wijn geproduceerd, met meer dan 60 aangewezen wijnregio’s van in totaal ongeveer 160.000 hectare; De wijngebieden van Australië bevinden zich echter voornamelijk in de zuidelijke, koelere delen van het land, met wijngaarden in Zuid-Australië, New South Wales, Victoria, West-Australië, Tasmanië en Queensland. De wijnregio’s in elk van deze staten produceren verschillende wijnsoorten en stijlen die profiteren van het specifieke Terroir, zoals: klimatologische verschillen, topografie en bodemsoorten. De belangrijkste variëteiten zijn voornamelijk Shiraz, Cabernet Sauvignon, Chardonnay, Merlot, Semillon, Pinot noir, Riesling en Sauvignon blanc. Wijnen worden vaak geëtiketteerd met de naam van hun druivensoort, die dan ook ten minste 85 procent van de wijn moet uitmaken. 

Zoals je zou kunnen raden, is de belangrijkste wijngaard van Australië Shiraz, gevolgd door Chardonnay. De twee rassen zijn goed voor 44% van de totale wijnproductie. 

 Zuid-Australië

Het grootste wijnproductiegebied is verreweg Zuid-Australië.  Houd naast Zuid-Australië je ogen open voor de twee opkomende wijnregio’s: West-Australië en Victoria. 

 Zuid-Australië en New South Wales staan bekend om hun warmere klimaatvariëteiten zoals Shiraz en Cabernet Sauvignon.  Victoria staat bekend om de koele klimaat-minnende Pinot Noir. 

Adelaide is het centrum van het grootste wijnbouwgebied van Australië. Een paar kilometer van Adelaide (de grootste stad in SA) ligt Barossa Valley, het meest prestigieuze teeltgebied van Zuid-Australië. Op 45 minuten van Adelaide liggen de glooiende heuvels van Barossa Valley. De regio is uniek vanwege het isolement van de rest van de wereld. Phylloxera heeft de wijngaardbodems in Barossa nog niet besmet, wat betekent dat het de thuisbasis is van enkele van de oudste levende originele wijngaarden ter wereld. 

Old Vine Shiraz is van topklasse, het is zowel rokerig als rijk aan kruiden. Beroemde producenten in het gebied zijn Penfolds, Elderton en Rockford. Houd je ogen open voor rode melanges die GSM worden genoemd: Grenache, Syrah en Mourvèdre – De belangrijkste blenddruiven die worden gebruikt in Franse wijnen uit de zuidelijke Rhône. 

Twee beroemde regio’s voor witte wijnflankeren Barossa Valley.

Clare Valley produceert enkele van de rijkste Rieslings in Australië, en Eden Valley staat bekend om zijn zeer minerale en droge Rieslings. 

Nieuw Zuid-Wales  

Dit gebied heeft historisch gezien dan ook  veel van de commerciële Chardonnay en Shiraz uit Australië geproduceerd. Door de ernstige droogte van de afgelopen jaren experimenteren echter steeds meer wijndruiventelers met droogtevriendelijke rassen als Tempranillo en Verdelho.  

Victoria  

Commerciële wijnbereiding in Noordwest-Victoria vormt het grootste deel van de wijnproductie in de hele regio. De groeiende interessegebieden zijn echter koeler en liggen dichter bij Melbourne, zoals Mornington Peninsula en Yarra Valley. De koele klimaatgebieden in Victoria hebben veel lof gekregen voor hun Pinot Noir.