Nederland

Nederlandse wijn is een serieus wijnland nu heden ten dage. Er komen steeds meer wijnen uit het kikkerlandje. De wijnen van oa de Apostelhoeve uit Zuid Limburg pakken diverse gouden medailles op internationale proeverijen. Nederland is bezig een serieus wijnland te worden met zeer volwassen en heerlijk sappige wijnen. Eigen wijn eerst ! Drink Hollandsche waar!
Land
Land
Toon meer opties
Regio
Zoek een regio
Regio
Druif
Zoek een druif
Druif
Flesinhoud
Flesinhoud
Toon meer opties
Wijnhuis
Zoek een wijnhuis
Wijnhuis
Duurzaam
Duurzaam
Alcoholpercentage
Alcoholpercentage
Toon meer opties
Jaargang
Jaargang
Toon meer opties
Smaak
Smaak
Toon meer opties
Speciaal
Speciaal
Toon meer opties

Toont alle 3 resultaten

Nederlandse wijn is helemaal hot. Er komen steeds meer wijnen uit
het kikkerlandje. De KLM schenkt aan boord al jaren de Zeeuwse wijn
van Wijnhoeve De Kleine Schorre. En daarbij pakken de wijnen van de Apostelhoeve uit Zuid limburg diverse gouden medailles op internationale proeverijen. Maar is wijnbouw in Nederland nu een dure hobby of commercieel succes?

Lang was de wijnbouw voorbehouden aan regio’s waar het warmer was. Het verschuiven van de klimaatgrens mede door de klimaatopwarming, nieuwe meeldauw resistente druivenrassen , maken wijnbouw in Nederland steeds aantrekkelijker. Het magische aan wijn maken is, dat je absoluut geen invloed hebt op de natuur. En wat dat betreft is Nederland nogal wisselvallig. Bodem, druif en wijnmaker vormen een drie-eenheid bij het maken van kwaliteitswijn, het weer valt echter niet te sturen.  Daar kun je als wijnmaker alleen maar zo adequaat als mogelijk op reageren.

Fors aantal wijngaarden

Nederland telt inmiddels al aardig wat wijngaarden. Zeker 180 wijnmakers verkopen hun wijn en zijn dus commercieel. Meestal is hun oppervlakte groter dan 1.000 m2.
Bij elkaar geteld heeft Nederland ca. 240 hectare aan wijngaarden. Gelderland heeft de meeste, gevolgd door Limburg. Daarnaast telt het land vele mensen die het leuk vinden een wijngaard te hebben en van druiven wijn te maken. Het is een enthousiaste groep waarvan het aantal moeilijk
te schatten is.

Gemiddeld gezien wordt de kwaliteit elk jaar beter doordat er investeringen gedaan kunnen worden die passen bij kwaliteitswijnbouw. Hiermee is Nederlandse witte wijn hard op weg een plek te veroveren in de mondiale wijnwereld. Het geproduceerde volume is echter nog niet geschikt voor export.

Er worden in Nederland zowel oude geteeld zoals Pinot Blanc, Pinot Gris, Chardonnay, Müller-Thurgau,   als nieuwe hybride druivenrassen en schimmeltolerante (een kruising tussen een amerikaanse en europese soort)  rassen, zoals Regent, Rondo, Cabernet Cantor, Cabernet Cortis, Cabertin, Pinotin, Monarch, Solaris, De Baron, Souvigner Gris, Acolon, Riesel, Cabernet Blanc en Johanniter.