Le Ragose

Al vijf decennia lang heeft Le Ragose, een door defamilie gerunde wijnmakerij in Negrar zijn reputatie ontwikkeld als een juweel, een bastion van kwaliteit boven kwantiteit en maatstaf voor gewetensvolle en liefdevolle wijnbereiding. De wijnmakerij wordt nu gerund door de tweede generatie, Arnaldo en Marta’s zonen Marco en Paolo, respectievelijk opgeleid in wijnlandbouw en het bedrijfsleven. Tegenwoordig zijn ze soms moeilijk te vinden, maar Le Ragose, als grote vernieuwers en bewakers van traditie, is echt de moeite waard.
Land
Land
Toon meer opties
Regio
Zoek een regio
Regio
Druif
Zoek een druif
Druif
Flesinhoud
Flesinhoud
Toon meer opties
Wijnhuis
Zoek een wijnhuis
Wijnhuis
Duurzaam
Duurzaam
Alcoholpercentage
Alcoholpercentage
Toon meer opties
Jaargang
Jaargang
Toon meer opties
Smaak
Smaak
Toon meer opties
Speciaal
Speciaal
Toon meer opties

Ten noorden van Verona, in de stad Negrar, op het hoogste punt van de Valpolicella-zone (350 m – 1148 voet), kijkt het landgoed Le Ragose uit over zachte, weelderige groene heuvels. In 1969 kochten oenologen Arnaldo Galli en zijn vrouw Marta het landgoed Le Ragose van 70 hectare. Veel uitstekende wijngaarden niettemin verlaten ten gunste van gemakkelijker te bewerken sites op de vlaktes. Zij herplantten ze de wijngaarden van Le Ragose en begonnen ze Amarone en Valpolicella op een zo natuurlijk mogelijke manier te maken.

Hier liggen 40 hectare terrasvormige wijnstokken op steile hellingen in het zuidwesten. Ruim boven de frequente, beruchte wintermist (mist), die eronder blijft hangen. Hier is het bijzonder geschikt voor het drogen. Het proces van het drogen van druiven dat essentieel is voor de productie van Amarone. Het zorgt dan ook  voor een succesvolle rijping van kleine inheemse rassen, waarop maar weinig producenten aanspraak kunnen maken. De bodem is klei met hoog gehalte aan magnesium, calcium en ijzer op een goed doorlatende tufsteenachtige ondergrond.

De veertig hectare van Le Ragose bewerkt men zonder irrigatie.  Door de steile hellingen van de wijngaard, is al het wijngaardwerk met de hand gedaan hier . Voor veroudering zorgen grote Slavonische botti (eikenhouten vaten), met experimenteel gebruik van nieuwe en gebruikte Franse tonneaux. Vervolgens alles erop gericht een wijn van “Le Ragose” onmiskenbaar van zijn plaats en uniek te laten zijn.

La Signora del Vino

Marta Galli, vaak ‘La Signora del Vino’ genoemd, en eigenaresse van Le Ragose. In 1990 door haar collega’s uitgeroepen tot ‘Wijnmaker van de wereld’.  Vanwege haar invloed bij het herstellen van Valpolicella als een klassieker in Italiaanse wijn en het helpen bereiken van een DOC-aanduiding. Ze was bovendien één van de oprichters van de prestigieuze VIDE-organisatie van kleine familiebedrijven die excellentie en typiciteit promoten, evenals van Le Donne del Vino, een internationale groep voor vrouwen in wijn.

error: