Campania

Campania is een regio die het “scheenbeen” van de laars van Italië vormt en waarvan de grootste stad Napels is. De regio heeft sterke historische banden met wijn en wijnstokken, die teruggaat tot de 12e eeuw voor Christus, en is een van de oudste wijnregio’s van Italië. Het gebied staat ook bekend om de productie van Falerno (Falernum), een van de oudste wijnen in Italië
Prijs
Prijs
Onder €10
Tussen €10 en €20 (2)
Tussen €20 en €30
Tussen €30 en €50
€50 en hoger
Speciaal
Wijnen per land en streek
Greco di Tufo (1)
Taurasi (1)
Show more Show less
Druif
Aglianico (1)
Greco (1)
Show more Show less
Alcohol percentage
13,5 % (1)
14% (1)
Show more Show less
Jaar

Toont alle 2 resultaten

Campania is de Zuid-Italiaanse wijnregio, bij Napels aan de kust. Karakteristieke druiven uit Campania zijn Aglianico en Greco. Ze groeien op vulkanische hellingen van de Vesuvius. Maar ook op fraaie eilandjes als Capri en Ischia. Campania was tijdens het Romeinse Rijk de belangrijkste wijnregio van Italië, iets waar veel wijnmakers met weemoed aan terugdenken…

Verrassend verfijnde Greco di Tufo

Een wijnpareltje uit Campania is dan ook de DOCG Greco di Tufo. De Greco druif wordt op tufsteen verbouwd en krijgt dan ook hierdoor een bijzonder verfijnde mineraliteit. Tufsteen is afkomstig van vulkanisch lava en de wijnen krijgen hierdoor een aparte smaak. Verrassend verfijnde mineraliteit!

De Barolo uit het zuiden

Een ander pareltje uit de Campania is een krachtige rode wijn met stevige tannines en zuren. Deze wijn, gemaakt van de Aglianico druif, heeft de bijnaam ‘Barolo van Zuid-Italië’. Overeenkomsten zijn bovendien ook groot: Namelijk net als de druif nebbiolo rijpt de aglianico bovendien laat en is de wijn krachtig met forse tannines en zuren, en heeft hij tijd nodig om op dronk te komen. Net als bij Nebbiolo is het het wachten waard.

Falanghina op oude wortelstokken

Falanghina is een druivensoort afkomstig van vulkanische grond van de vulkaan Vesuvius, nabij Napels. De wijn heeft een aromatische, levendige smaak. Interessant detail is namelijk dat deze druiven hun oorspronkelijke wortelstokken nog hebben. De zeer schadelijke druifluis phylloxera die eind 19e eeuw vrijwel alle Europese wortelstokken heeft verwoest, kan in dit type vulkaangrond niet overleven. Deze druivenstokken zijn dus niet ge-ent op Amerikaanse onderstokken.

error: