Rheingau

De Rheingau, een op het zuiden gerichte plaat van wijngaarden op glooiende hellingen die naar de Rijn leiden, goed beschermd tegen de kille wind door het Taunus-gebergte in het onmiddellijke noorden, werd jarenlang beschouwd als het nobelste wijngebied van Duitsland
Land
Land
Toon meer opties
Regio
Zoek een regio
Druif
Zoek een druif
Druif
Flesinhoud
Flesinhoud
Toon meer opties
Wijnhuis
Zoek een wijnhuis
Wijnhuis
Duurzaam
Duurzaam
Alcoholpercentage
Alcoholpercentage
Toon meer opties
Jaargang
Jaargang
Toon meer opties
Smaak
Smaak
Toon meer opties
Speciaal
Speciaal
Toon meer opties

Toont alle 2 resultaten

Rheingau is een van de belangrijkste van de 13 Anbaugebiete-wijnregio’s van Duitsland. Het is echter verre van de grootste; met 3.076 hectare wijngaarden, is de produktie ongeveer een tiende van die van de regio’s Pfalz en Rheinhessen. Gelegen aan de Rijn, 20 minuten rijden ten westen van Frankfurt.

De klassieke Rheingau-wijn is een droge Riesling. Deze druif met uitgesproken zuurgraad en aroma’s van citrusvruchten en een rookachtige mineraliteit. Duidelijk typisch meer mannelijk en stoerder dan zijn equivalent uit de Moezel. Het is echter vermeldenswaard dat de regio ook enkele van Duitslands allerbeste zoete Rieslings met botrytis produceert. Smaken die zo exotisch zijn als abrikozenpuree, honing en gekarameliseerde mandarijn.

Echt atypisch is de zoete Spätburgunder (Pinot Noir) die ooit tot het einde van de 20e eeuw op grote schaal werd geproduceerd in Assmannshausen.

Schloss Johannisberg

Na ongeveer 280 kilometer (175 mijl) noordwaarts te zijn gestroomd, draait de Rijn plotseling 25 kilometer (15 mijl) westwaarts tussen Wiesbaden en Rudesheim. Hier, aan de noordelijke, op het zuid gerichte oevers van de rivier, ligt 90 procent van de Rheingau-wijngaarden. De overige 10 procent is verdeeld in twee delen. Het vlakke land rond Hochheim, en de gevaarlijk steile hellingen tussen Assmannshausen en Lorch.

De invloed van de Rijn.

De Rijn is van vitaal belang voor veel Duitse wijngaarden. De overgrote meerderheid bevinden zich op slechts enkele kilometers ervan. Hier in de Rheingau zijn de voordelen van de rivier het duidelijkst. Niet alleen weerkaatst het zonlicht op de wijngaarden erboven. Het helpt ook om de temperaturen tot op zekere hoogte te matigen, wat zorgt voor een paar extra vorstvrije weken aan beide uiteinden van het groeiseizoen. Het meest zichtbare voordeel zijn de glooiende hellingen op het zuiden die de rivier hier in het landschap heeft uitgehouwen. Dit zijn waardevolle troeven voor elke wijngaard in het koele klimaat van Duitsland. Door de 50° noorderbreedte van de Rheingau (door de 50e breedtegraad in tweeën gedeeld) ligt de Rheingau precies aan de noordelijke rand van Europa’s ‘wijngordel’.

In 2013 was de Rheingau de thuisbasis van ongeveer 3.150 hectare wijnstokken.  Goed voor slechts drie procent van het totale wijnbouwareaal van Duitsland. Hoewel klein, steekt Rheingau ver boven zijn gewicht uit in termen van kwaliteit.  Zijn bijdrage aan de wereldwijde reputatie van Duitse wijn is aanzienlijk.

De meerderheid – bijna 80 procent – van de wijngaarden hier is aangeplant met de Riesling-druivensoort. Op zijn beurt gevolgd door de rode wijnsoort Pinot Noir op een verre tweede plaats met ongeveer 12 procent. Deze regel wordt volledig en uniek omgedraaid in het Rheingau-dorp Assmannshausen, waarvan de steile, op het westen gerichte leistenen terrassen al lang worden gedomineerd door Pinot Noir. Enkele producenten in Rheingau hebben niet-traditionele druivenrassen in hun portfolio geïntroduceerd (waaronder Viognier en Orléans), vermoedelijk beïnvloed door hun nabijheid tot het wijnbouwinstituut in Geisenheim.