Vinho Verde

De naam Vinho Verde doet veel mensen geloven dat ze een glas (fel-)groene wijn geserveerd gaan krijgen. Niets is minder waar, want de naam zegt niets over de kleur van de wijn. De naam Vinho Verde geeft aan dat voor deze wijn (heel) jonge druiven zijn gebruikt. Daardoor heerlijk fris en zuur. Daarbij heeft hij nog een verrassing; Vinho verde is vaak lichtjes mousserend! Echt een frisse zomerwijn!
Land
Land
Toon meer opties
Regio
Zoek een regio
Druif
Zoek een druif
Druif
Flesinhoud
Flesinhoud
Toon meer opties
Wijnhuis
Zoek een wijnhuis
Wijnhuis
Duurzaam
Duurzaam
Alcoholpercentage
Alcoholpercentage
Toon meer opties
Jaargang
Jaargang
Toon meer opties
Smaak
Smaak
Toon meer opties
Speciaal
Speciaal
Toon meer opties

Enig resultaat

Vinho Verde is een bekende DOC in de regio Minho in het noordwesten van Portugal. De kwaliteit van de hier gemaakte wijnen is zo fris en licht dat ze de bijnaam verde (‘groen’) verdienen, wat zelfs voor de rode geldt. Witte, rode en roséwijn zijn toegestaan ​​door de DOC, maar het is de jeugdige witte wijn die veruit het populairst is.

Het is niet alleen de wijn die hier groen is, het landschap is weelderig en lommerrijk in een groot deel van Minho. Op de meeste eigendommen zijn wijnstokken verbouwd, met een gemiddelde oppervlakte van slechts enkele hectaren. Het veelbetekenende teken van een Vinho Verde-wijngaard is niet alleen de kleine omvang, maar ook de opwaartse oriëntatie op steile hellingen.

Vinho Verde ligt in de Provincie Minho

De nabijheid van de regio tot de Atlantische Oceaan verklaart het zeer productieve terroir. Regenwinden waaien vanuit de Atlantische Oceaan, waardoor de opbrengsten veel hoger kunnen stijgen dan in drogere, landinwaarts gelegen regio’s zoals het naburige Transmontano. Veel regenval en vochtige zomers in dit deel van Portugal zorgen ervoor dat schimmelziekten een voortdurende bedreiging vormen. De ventilatie door de open, verticaal geleide wijnstokken helpt dit gedeeltelijk tegen te gaan.

Druivensoorten en wijnstijl van Vinho Verde

Van de 15.500 hectare wijngaarden in de regio bestaat 70% uit witte variëteiten. Elk jaar is de appellatie verantwoordelijk voor enorme hoeveelheden strogele, wijnen met een duidelijk hoog zuur, geproduceerd door vele duizenden kleine boerderijen. Hoewel niet voldoende bruisend om officieel als mousserende wijn geclassificeerd te zijn , heeft veel witte Vinho Verde een duidelijke prikkeling van de malolactische gisting die plaatsvindt op fles. De meeste witte wijnen zijn gemaakt van de door de DOC aanbevolen rassen, waarbij de andere toegestane rassen een ondergeschikte rol spelen. Vaak zijn ze gemaakt van de Alvarinho, Arinto, Avesso, Azal-Branco, Batoca, Loureiro en Trajadura.

Temidden van de enorme hoeveelheid witte wijn worden ook grote hoeveelheden robijnrode Vinho Verde tinto geproduceerd, maar deze worden buiten Portugal zelden gezien.