Navarra

Land
Land
Toon meer opties
Regio
Zoek een regio
Druif
Zoek een druif
Druif
Flesinhoud
Flesinhoud
Toon meer opties
Wijnhuis
Zoek een wijnhuis
Wijnhuis
Duurzaam
Duurzaam
Alcoholpercentage
Alcoholpercentage
Toon meer opties
Jaargang
Jaargang
Toon meer opties
Smaak
Smaak
Toon meer opties
Speciaal
Speciaal
Toon meer opties

Enig resultaat

Navarra is een wijnregio in het noorden van Spanje, gelegen ten zuidoosten van de wereldberoemde wijnregio Rioja. Deze regio heeft een lange geschiedenis van wijnbouw die teruggaat tot de Romeinse tijd, en het is vandaag de dag een van de belangrijkste wijnproducerende gebieden van Spanje.

Klimaat en Geografie:
Navarra heeft een gevarieerd klimaat als gevolg van de diverse topografie. In het noorden en westen heeft de regio een Atlantisch klimaat, waar de invloed van de oceaan zorgt voor milde temperaturen en regelmatige neerslag. In het zuiden en oosten heeft Navarra een meer mediterraan klimaat, gekenmerkt door warmere zomers en drogere omstandigheden. Deze klimatologische variatie biedt een breed scala aan microklimaten die gunstig zijn voor de teelt van verschillende druivensoorten.

Druivensoorten:
Navarra is bekend om de diversiteit aan druivensoorten die er worden verbouwd. Zowel inheemse druiven als internationale variëteiten worden hier geteeld. Onder de witte druiven zijn Viura (ook bekend als Macabeo) en Chardonnay prominent aanwezig. Wat betreft de rode druiven, is Tempranillo de meest aangeplante variëteit, gevolgd door Garnacha (Grenache), Cabernet Sauvignon, Merlot en Graciano.

Wijntypes:
Navarra staat bekend om zijn gevarieerde aanbod aan wijnen, zowel wit als rood. De regio produceert ook roséwijnen, die zeer gewaardeerd worden en een belangrijk aandeel van de totale productie vertegenwoordigen. De roséwijnen uit Navarra zijn vaak levendig, fruitig en verfrissend.

Stijlen:
Net als in Rioja worden er in Navarra zowel traditionele als moderne wijnbereidingstechnieken gebruikt. De klassieke stijl omvat rijping in eikenhouten vaten, terwijl de moderne benadering de nadruk legt op het behouden van het fruitige karakter van de wijnen door minder gebruik van hout.

Foodpairing:
De wijnen van Navarra zijn zeer veelzijdig en passen goed bij verschillende gerechten. De witte wijnen gaan goed samen met vis, schelp- en schaaldieren, evenals met salades en lichtere kazen. De rode wijnen, vooral die op basis van Tempranillo en Garnacha, zijn uitstekende begeleiders van vleesgerechten, waaronder lamsvlees, rood vlees en wild.

Navarra heeft veel te bieden aan wijnliefhebbers en wordt vaak beschouwd als een waardevol alternatief voor de bekendere Rioja-wijnen. De rijke geschiedenis, diversiteit aan druiven en stijlen, en de uitstekende foodpairingmogelijkheden maken de wijnen van Navarra een interessante keuze om te ontdekken.