Verdicchio dei Castelli di Jesi

Verdicchio dei Castelli di Jesi DOC is een appellatie gelegen rond de gemeente Jesi in de regio Marche, tussen de provincies Ancona en Macerata. Het woord “castelli” betekent in het Italiaans “kasteel”, wat een verwijzing is naar het oude bestuurssysteem van de gemeenten in dit gebied, dat dateert uit de Middeleeuwen. Deze wijnen zijn strak fris en hebben tonen van citrus. Verdicchio dei Castelli di Jesi DOC staat ook bekend om zijn grote verouderingspotentieel en als de perfecte aanvulling op elk typisch Adriatisch visgerecht.
Land
Land
Toon meer opties
Regio
Zoek een regio
Druif
Zoek een druif
Druif
Flesinhoud
Flesinhoud
Toon meer opties
Wijnhuis
Zoek een wijnhuis
Wijnhuis
Duurzaam
Duurzaam
Alcoholpercentage
Alcoholpercentage
Toon meer opties
Jaargang
Jaargang
Toon meer opties
Smaak
Smaak
Toon meer opties
Speciaal
Speciaal
Toon meer opties

Verdicchio dei Castelli di Jesi is een witte wijn DOC in de regio Marche in Midden-Italië. In 2010 kreeg dit  afzonderlijk de hogere DOCG-status.

Een van de meest bekende en historische appellations van Marche, deze droge witte wijnen zijn gemaakt van de oude Verdicchio-druivensoort.

Verdicchio betekent “kleine groene”, een naam die geldt voor de wijnen die het maakt in het centrum van Marche. Deze zijn typisch strokleurig met uitgesproken groene tinten en hebben een overeenkomstig “groen” aromaprofiel, neigend naar kruidachtige tonen en verse appels. Dit is aangevuld met frisse zuren en een aangename, licht bittere afdronk die doet denken aan geroosterde amandelen. Deze kenmerken maken het een ideale match met regionale visgerechten zoals Brodetto di Pesce, een rijke zeevruchtenstoofpot zoals bouillabaisse of kazen zoals pecorino.

Niet alleen wit en droog

Naast de droge witte wijnen maakt men er ook andere type wijnen. Deze omvatten passito-wijnen van gedroogde druiven, die zowel zoet als droog kunnen zijn, en schuimende spumante. De laatste kan worden gemaakt met behulp van de Charmat-methode of methode traditionnelle. De DOC heeft ook een theoretisch superieure classico (zie Verdicchio dei Castelli di Jesi Classico) subzone. De aanduiding Verdicchio dei Castelli di Jesi Superiore staat voor wijnen met 0,5 volumeprocent extra alcohol.

De wijnproducerende zone omvat het heuvelachtige gebied rond de stad Jesi in de provincie Ancona. Dit gebied herbergt veel middeleeuwse vestingdorpen – de castelli van de DOC-titel. Het terroir is hier ideaal voor de productie van mineraal getinte droge witte wijnen, vooral dankzij de kalkrijke, klei- en kalksteenrijke bodems en een relatief droog zeeklimaat.

Het gematigde klimaat hier is te danken aan de nabijheid van Jesi aan de Adriatische Zee en aan verschillende lokale rivieren zoals de Cesano en de Esino. De oost-west doorgang van de rivieren en de bijbehorende valleien zorgen voor aanhoudende zachte winden in het gebied, ‘s ochtends aan land en in de late namiddag. Deze constante ventilatie helpt het ontstaan ​​van schimmelziekten zoals grijsrot en meeldauw te voorkomen.

Verdicchio uit Jesi en zijn buren is duidelijk zachter en ronder dan die geproduceerd in Matelica net naar het zuiden. Verdicchio di Matelica heeft meestal enkele jaren veroudering nodig om zijn scherpere karakter te ontspannen. Daarentegen is Verdicchio dei Castelli di Jesi benaderbaar in de eerste maanden van zijn leven.