Primitivo di Manduria

Primitivo di Manduria smaakt naar donker fruit zoals verse vijgen, bosbessen en gebakken bramen. Er is ook een duidelijk gedroogd fruit-leer karakter. Het woord Primitivo betekent niet primitief in het Italiaans, maar betekent eigenlijk vroege rijping aangezien deze druiven vroeg in het seizoen veel suiker verzamelen. Door de vroege rijping zijn de resulterende wijnen groot, weelderig en vol fruit.
Land
Land
Toon meer opties
Regio
Zoek een regio
Druif
Zoek een druif
Druif
Flesinhoud
Flesinhoud
Toon meer opties
Wijnhuis
Zoek een wijnhuis
Wijnhuis
Duurzaam
Duurzaam
Alcoholpercentage
Alcoholpercentage
Toon meer opties
Jaargang
Jaargang
Toon meer opties
Smaak
Smaak
Toon meer opties
Speciaal
Speciaal
Toon meer opties

Toont alle 12 resultaten

De Primitivo-druif is de belangrijkste bron voor volle rode wijnen uit de hak van de Italiaanse laars. Hij domineert de wijngaarden rond de steden Manduria en Sava en andere steden in de provincies Taranto en Brindisi volledig.

Een jaar of 10 geleden was Primitivo di Manduria obscuur en gedomineerd door grote coöperaties die voornamelijk saaie, zoetige, geoxideerde bulkwijn in grote hoeveelheden produceerden. In het begin van de jaren negentig veranderden echter serieuze producenten de houding en investeerden in nieuwe apparatuur, kleine vaten en nieuwe productie methodes. Vervolgens vanaf dat moment veranderde Manduria van een saaie wijn  tot  één van de meest dynamische wijnzones van Italië.

De naam “Primitivo” is afgeleid van het Italiaanse woord “primi” (vroeg). Dit verwijst naar de tijd van de oogst, dus de naam verwijst op geen enkele manier naar een simpele primitieve druif of wijn.

Het is reeds lange tijd bevestigd dat de Primitivo-variëteit verwant is aan de Californische Zinfandel-druif. Naar verluidt is deze vanuit Centraal-Europa naar Noord-Amerika is gebracht. Als gevolg van deze familiebanden noemen verschillende  producenten uit Puglia hun Primitivo-wijnen dan ook “Zinfandel” en vice Versa. Of dat een beetje wederzijdse wijnverkoop stimuleert?

Primitivo di Manduria produceert rode wijnen die variëren van droog tot zoetig. De zoete rode wijn Primitivo di Manduria Dolce Naturale, kreeg de eerste DOCG-benaming in Apulië.