Zolla - Vigneti di Salento

Zolla is de laatste loot aan de tak van het grote Farnese Vini (ook bekend van onze wijnen Gran Sasso, Zabu en ook Vesevo). Wijnmaker Filippo Baccalaro is de drijvende kracht achter het nieuwe bedrijf. Weliswaar afkomstig uit Piemonte maar al 2 decennia werkzaam in Puglia. Hij werd aangetrokken door de rijke, rijpe smaken van het fruit hier in het Zuiden. Al zijn prachtige wijnen zijn gemaakt van de inheemse Verdeca, Negroamaro en natuurlijk de heerlijke Primitivo druiven.
Prijs
Onder €10 (1)
Tussen €10 en €20 (2)
Tussen €20 en €30 (1)
Tussen €30 en €50
€50 en hoger
Show more Show less
Speciaal
Wijnen per land en streek
Italië (4)
Puglia (4)
Primitivo di Manduria (3)
Show more Show less
Druif
Merlot (1)
Primitivo (4)
Show more Show less
Jaar
Prijs

Toont alle 4 resultaten

Het wijnbedrijf Zolla Vigneti, onderdeel van de wijnproducent Vigneti del Salento, bevindt zich in Puglia. Dat ligt in de hak van de laars van Italië. Dit schiereiland is een oud wijnbouwgebied dat dateert uit de tijd van de oude Grieken. De temperatuur kan daar overdag flink oplopen en s-avonds weer lekker afkoelen door een koele zeewind.

Vigneti del Salento heeft voor de Zolla wijnen gekozen voor twee expert-wijnmakers, Filippo Baccalaro en Teo D’Apolito. Na jarenlang onderzoek, vonden ze de beste en oudste wijngaarden in Manduria en Sav. Dankzij de specifieke ondergrond en het klimaat, de beste regio’s zijn om de beste Primitivo druiven te telen. Het terroir bestaat uit fel baksteen-rood doordat het rijk aan ijzeroxide is. het heeft een goede afwatering en het water is rijk aan het onderliggende kalksteen.

Om het verschil te maken, zorgen de twee heren voor elk detail. Ze volgen elk stadium van de oogst zorgvuldig! De druiven worden daarom  in de vroege ochtend, nog voor zonsopgang, met de hand geplukt om de beste aromatische complexiteit te verzekeren. Na een zorgvuldige selectie brengt men de beste druiven naar de kelder,  Hier zetten ze het vinificatieproces voort onder het toezicht van de wijnmakers.

Onder de inheemse rode druivensoorten is er de Primitivo, Negroamaro en de Malvasia Nera. De Verdeca is er voor de witte druivensoorten. De toekomstige projecten van het bedrijf en zijn partners omvat onder andere de wens om onbekende druivensoorten van Salento meer bekendheid te geven.  Met de bedoeling om de regio Puglia over de hele wereld te promoten.