Wijnen uit Lisboa

Voor lange tijd nog onbekend en onbemind. Tot voor enkele tijd geleden produceerde het vooral zeer matige massawijnen die in grote 5 literflessen gebotteld werden. Net als veel andere Portugese wijnregio’s echter, heeft dit gebied een enorme inhaalslag gemaakt en komen uit de DOP’s meer en meer kwaliteitswijnen. Gelukkig heeft onze inkoper een scherp oog voor deze pareltjes. Onder het wijngebied Lisboa valt onder andere de DOP Alenquer, maar daarnaast omvat Lisboa nog acht andere, waaronder Bucelas, Carcavelos en Colares.
Categorieën
Wijnen per land en streek
Smaak
Druif
Jaar
Eigenschappen
It seems we can't find what you're looking for.

De regio van Lissabon is lang en dun en loopt in noordwestelijke richting langs de Atlantische kust van Portugal. Het gebied Alenquer ligt verder landinwaarts dan de andere Lisboa DOC’s. Dit ligt rond de stad met dezelfde naam, 40 kilometer (25 mijl) van de kust en ongeveer dezelfde afstand ten noorden van het centrum van Lissabon. 

Alenquer

Alenquer is een van de negen Portugese wijn-DOC’s in de regio Lisboa (voorheen Estramadura). Misschien ook wel de meest succesvolle. Klassieke Portugese variëteiten zoals Aragonez, Touriga Nacional en Touriga Franca, zijn hier te vinden. Deze maken enkele van de beste rode wijnen van Lisboa. 

Dankzij de beschutte ligging in het binnenland zijn kustwinden minder een kenmerk van het Alenquer-terroir dan voor zijn buren dichter bij de Atlantische Oceaan. De lokale heuvels (de Serra de Montejunto) weerspiegelen de kustlijn. Ze lopen bijna ononderbroken van Lissabon naar Coimbra. De heuvels verspreiden de wind, laten tal van relatieve rust achter en creëren subtiele meso-klimatologische variaties. 

Een groeiend aantal van de beste wijndomeinen van Lisboa bevindt zich binnen de grenzen van het wijnbouwgebied Alenquer. Ze genieten van een droger, consistenter groeiseizoen.  Deze profiteren vooral in de herfst wanneer de wijngaardgebieden aan de kust, zoals Lourinhã en (de verdwijnende DOC) Colares vaak worden geteisterd door harde wind en  regen. 

 Rode wijnen hebben hier de witte wijnen overschaduwd, net als in Arruda, het aparte DOC-gebied direct naar het zuiden. De gebruikte variëteiten zijn een mix van traditioneel en modern, rustiek en modieus. De gebruikelijke lokale druiven  Aragonez, Touriga Nacional en Touriga Franca, Tinta Miuda (ook bekend als de Spaanse Graciano) en Trincadeira – zijn hier te vinden, naast de witte Fernao Pires en Arinto. Sinds 2002 heeft een golf van Franse variëteiten zich bij deze lokale toppers aangesloten, waaronder Cabernet Sauvignon, Merlot en Syrah. De meest gebruikte onder de witte druiven migranten zijn Chardonnay en Sauvignon Blanc.