Brachetto d'Acqui

Zoals veel wijnen in Italië, heeft Brachetto d’Acqui een kleurrijk verhaal. Traditioneel was het erg populair bij het beroemdste personage in de Italiaanse maskerkomedie, Gianduja da Gioan d’Laduja (Giovanni van de kruik). De opgewektheid en sprankelende persoonlijkheid van dit personage werden vergeleken met de geurige rode Brachetto d’Acqui-wijn in de kan die hij steevast bij zich had. Zo’n wijn kan natuurlijk niet bij ons ontbreken.
Land
Land
Toon meer opties
Regio
Zoek een regio
Druif
Zoek een druif
Druif
Flesinhoud
Flesinhoud
Toon meer opties
Wijnhuis
Zoek een wijnhuis
Wijnhuis
Duurzaam
Duurzaam
Alcoholpercentage
Alcoholpercentage
Toon meer opties
Jaargang
Jaargang
Toon meer opties
Smaak
Smaak
Toon meer opties
Speciaal
Speciaal
Toon meer opties

Enig resultaat

Het rode fruit spat eruit!

Brachetto d’Acqui, ook wel bekend als Acqui, is een DOCG in de noordwestelijke Piemonte-regio van Italië en kreeg zijn classificatie in 1996. Brachetto is de enige druivensoort die is toegestaan ​​voor de semi-mousserende (frizzante) of spumante rode wijn, een zeldzame passito, en voor Acqui DOCG Rosé.

De laatste aanduiding werd geïntroduceerd in 2017 en wordt ook gereguleerd door het Consorzio voor Brachetto d’Acqui. De passito uitgezonderd, worden de wijnen meestal geproduceerd volgens de Charmat-methode met fermentatietanks onder druk.

Het unieke aroma en de smaak van de rode wijn komt voort uit de natuurlijke zoetheid, intense aroma’s en het lage alcoholgehalte. Het wordt meestal gebotteld met ongeveer 5,5 procent alcohol. De most wordt ongeveer twee dagen geweekt met de druivenschillen, gedurende welke tijd het karakteristieke robijnrode pigment uitloogt, samen met een bepaalde hoeveelheid tannine. Na ongeveer 30 dagen fermentatie onder druk rijpt de wijn drie maanden of langer op fles.

Verschillen in tankdruk helpen bij het bepalen van het sprankelingsniveau. De rosé wordt meestal op dezelfde manier gemaakt met saignée-sap dat uit de rode druiven wordt afgevoerd.

De frizzante-stijl, met een zachte mousse en mondgevoel, is het meest typerend. Het wordt gekenmerkt door zijn geparfumeerde boeket dat doet denken aan rozenblaadjes, aardbeien en frambozen. Zowel dit als de spumante vormen een uitstekend aperitief en passen perfect bij fruittaarten, chocolade of Amaretti di Mombaruzzo, een traditioneel amarettokoekje uit het Acqui Terme-gebied.