Wijnen uit Asturias (Asturië)

Asturias (Asturië) is een regio in het noorden van Spanje waar op kleine schaal wijn wordt gemaakt. Het klimaat staat onder invloed van de Atlantische Oceaan. Daardoor is het hier kouder, natter en winderiger dan in het binnenland. Bekijk het wijnaanbod uit Asturias op wijnen.nl

Categorieën
Dessert wijn (1)
Rode wijn (5)
Witte wijn (3)
Wijnen per land en streek
Smaak
Druif
albarin blanco (4)
albarin negro (3)
Albillo (2)
Carrasquin (3)
Mencia (1)
Verdejo negro (3)
Jaar
Eigenschappen
Prijs

Asturias (Asturië)  is een regio in het noorden van Spanje. Hoewel het zich nooit specifiek op wijnproductie heeft gericht, kreeg de regio in 2009 zijn eerste wijnbenaming, Cangas, wat erop wijst dat hier nieuw gevonden interesse in het maken van wijn is.

Tot nu toe zijn de lokaal gemaakte wijnen zowel rood als wit. Ze zijn gemaakt van Albillo, Gewurztraminer en Godello (Verdelho), Carrasquin, Syrah en Mencia.

De regio, die deel uitmaakt van España Verde (‘Groen Spanje’), grenst in het noorden aan de Golf van Biskaje. Dit weelderige deel van Spanje is intens gecultiveerd en dichtbevolkt. De inwoners geconcentreerd rond de hoofdstad Oviedo en de havenstad Gijon.

Aan de andere kant staat Asturias al lang bekend om zijn kenmerkende stille (niet-mousserende) ciders en om zijn ambachtelijke bieren. Ambachtelijke kazen zijn ook een kenmerk van de regionale keuken. hierdoor heefthet het pseudoniem el país de los quesos (‘het land van de kazen’) krijgt. De meest gevierde hiervan is Cabrales, een halfharde kaas gemaakt van koemelk. De regio biedt adembenemende landschappen, vruchtbare gronden, benijdenswaardige zeevruchten en andere gastronomische hoogstandjes zoals fabada asturiana (bonenstoofpot). De indrukwekkende bergketen Cordillera Cantabrica vormt een natuurlijke scheiding van Castilla y León, en de Picos de Europa (‘Pieken van Europa’, letterlijk vertaald) rijzen in het oosten op.

De ruige kustlijn heeft talrijke grotten en stranden, populair bij zowel wandelaars als vakantiegangers. De regio is ook bezaaid met architectuur die op de Werelderfgoedlijst staat, zoals de 9e-eeuwse Santa Maria del Naranco-kerk.