Montepulciano d'Abruzzo

Montepulciano d’Abruzzo is de oudste appellatie van de regio, en werd opgericht in 1968. De voorschriften van de appellatie voorzien in 85% montepulciano en keuzevrijheid van toegevoegde rassen. De DOC-wijnen moeten geen houtlagering krijgen, met uitzondering van de riservacategorie, die wel minimum 9 maanden rust op hout vereist.
Land
Land
Toon meer opties
Regio
Zoek een regio
Druif
Zoek een druif
Druif
Flesinhoud
Flesinhoud
Toon meer opties
Wijnhuis
Zoek een wijnhuis
Wijnhuis
Duurzaam
Duurzaam
Alcoholpercentage
Alcoholpercentage
Toon meer opties
Jaargang
Jaargang
Toon meer opties
Smaak
Smaak
Toon meer opties
Speciaal
Speciaal
Toon meer opties

Montepulciano d’Abruzzo is een van de beroemdste wijnen van Italië. Hij is te vinden in de schappen van wijnwinkels over de hele wereld. Deze klassieke, goed afgeronde, naar pruimen geurende Italiaanse rode wijn is gemaakt van Montepulciano-druiven uit de regio Abruzzo. Gelegen aan de Adriatische kust van Italië.

De titel Montepulciano d’Abruzzo DOC is in 1968 in het leven geroepen. Het is een uitgestrekt gebied in het oosten van Abruzzo. Het beslaat alle 120 kilometer (75 mijl) van de kustlijn van Abruzzo (tot aan de grens met Molise in het zuiden en Marche in het noorden) . Deze strekt zich ongeveer 32 kilometer landinwaarts uit.

Populariteit

Montepulciano is een van de meest populaire rode wijndruiven van Italië, Een dikke druif, die goede opbrengsten van gemakkelijk drinkbare wijn geeft.  Populair bij zowel producenten als consumenten. De variëteit biedt typisch diep gekleurd sap (dat varieert van robijn tot paars, afhankelijk van de vintage en de specifieke gebruikte wijnbereidingstechnieken) met een lage zuurgraad en zachte, onopvallende tannines.

Wijngaarden zijn overal in Abruzzo te vinden op de golvende topografie die is gecreëerd door de Apennijnen. Een groot deel van West-Abruzzo is dan ook te bergachtig voor effectieve wijnbouw. Het meeste Montepulciano d’Abruzzo komt uit de lage heuvels, vlaktes en kustgebieden. De mooiste voorbeelden zijn uit de heuvels van de provincie Teramo, die in 2003 hun eigen DOCG-titel Montepulciano d’Abruzzo Colline Teramane kregen.

De uitlopers creëren ideale mesoklimaten, waardoor wijnboeren het aspect kunnen beheersen om te profiteren van de 2.260 uur gemiddelde jaarlijkse zonneschijn die Abruzzo heeft. Neerslag neemt ook toe met de hoogte, wat cruciaal is in het hete, droge mediterrane klimaat. Wijngaarden in de kustgebieden van Abruzzo profiteren van de oceanische invloed van de Adriatische oceaan. De temperatuur is gematigd en zorgt bovendien voor luchtverplaatsing door het bladerdak.

Druif en gebied met dezelfde naam

De druivensoort Montepulciano staat vrijwel geheel los van de Toscaanse stad Montepulciano waarmee het zijn naam deelt. De druif is vernoemd naar de stad en werd daar ooit veel gebruikt. Want vaak haalt men deze elkaar.

Om het recht te verdienen Riserva te zijn, moet een Montepulciano d’Abruzzo-wijn minimaal drie jaar rijpen (waarvan minimaal zes maanden op eikenhout). Dit voordat men hem op de markt brengt. Deze wijnen hebben het vermogen om uitzonderlijk goed te rijpen als de juiste knowhow op het gebied van wijnmaken in de praktijk wordt gebracht. Volgens de DOC is tot 15 procent van Sangiovese toegestaan.