Trentino - Alto Adige

Trentino-Alto Adige is in korte tijd uitgegroeid tot de beste witte wijnregio van Italië. De vereisten hiervoor waren het Alpen-mediterrane klimaat, de kwaliteit van de bodem en de benijdenswaardige ligging van de wijngaarden. Voor zijn succes dankt Alto Adige-wijn deze gelukkige omstandigheden, een generatie nauwgezette, ijverige wijnbouwers en de inzet van fantasierijke coöperaties.
Prijs
Prijs
Onder €10 (4)
Tussen €10 en €20 (23)
Tussen €20 en €30 (5)
Tussen €30 en €50
€50 en hoger
Speciaal
Wijnen per land en streek
Alto Adige (23)
Trentino (7)
Show more Show less
Druif
Cabernet Sauvignon (1)
Chardonnay (6)
Gewürztraminer (2)
Kerner (2)
Lagrein (3)
Marzemino (1)
Merlot (3)
Pinot Bianco (3)
Pinot Blanc (1)
Pinot Grigio (5)
Pinot Nero (3)
Pinot Noir (2)
Sauvignon Blanc (4)
Schiava (1)
Teroldego (2)
Show more Show less
Alcohol percentage
12,5 (1)
12,5% (1)
13 % (6)
13,5 % (8)
13% (6)
14,5 % (1)
14% (5)
12,5 % (3)
Show more Show less
Jaar

Resultaat 1–12 van de 32 resultaten wordt getoond

Trentino-Alto Adige is het meest noordelijke wijngebied van Italië, gelegen op de grens met Oostenrijk. De productie is ooit gedomineerd door de lokale rode druivenrassen Lagrein en Schiava. Nu zijn witte wijnen nu belangrijker in volume. Ze zijn steeds vaker gemaakt van bekende internationale rassen zoals Pinot Grigio en Chardonnay.

Trentino en Alto Adige

Trentino-Alto Adige weerspiegelt de complexe geopolitieke geschiedenis en bestaat uit twee autonome provincies. Trentino is bijna volledig Italiaans sprekend, terwijl Alto Adige een overwegend Duitstalige bevolking heeft. Deze laatste kennen hun provincie onder de naam Südtirol (Zuid-Tirol in het Engels). Dit komt door de voormalige status van de regio als onderdeel van het Oostenrijks-Hongaarse rijk. Dit won in 1919 door Italië weer terug.

De bevolking van de regio, met meer dan een miljoen inwoners, is redelijk gelijk verdeeld over de twee provincies. In totaal spreekt ongeveer tweederde van hen Italiaans als moedertaal. Kijkend naar een kaart, is Trentino-Alto Adige bijna perfect verdeeld, met Trentino in het zuiden en Alto Adige in het noorden.

Lokale en internationale druivenrassen

De wijnen uit de regio weerspiegelen zowel culturele als topografische complexiteit. Terwijl in sommige wijngaarden in de regio Germaanse variëteiten zoals Müller-Thurgau en Sylvaner heersen, heerst in andere de lokale Schiava-druif. Er zijn ook steeds meer soorten Pinot Grigio, Chardonnay, Pinot Noir, Pinot Bianco, Sauvignon Blanc en de rode Bordeaux-variëteiten. De invloed van moderne consumentenvoorkeuren is hier net zo overheersend geweest als in andere Italiaanse regio’s. Trentino-Alto Adige is de enige Italiaanse regio waarvan de beplante oppervlakte in het laatste kwart van de 20e eeuw is toegenomen.

In veel opzichten tart het klimaat hier wat men zou kunnen verwachten  in een alpengebied dat zich uitstrekt over de 46e breedtegraad naar het noorden. Mind you… het deelt deze breedtegraad met centraal Bourgondië. De valleibodems warmen op zomerochtenden zeer snel op, waardoor warme lucht naar de met wijngaarden omzoomde hellingen is gestuwd. Dit, in combinatie met de felle alpenzon, resulteert in rijke, rijpe wijnstijlen die je niet zou verwachten van zo’n koele, frisse regio. Een vergelijkbare reeks omstandigheden is te zien in het zuiden van Zwitserland, Ticino, 160 km naar het westen.

De stromen van warme alpenlucht helpen ook om wijnstokziekten en schimmelziekten af ​​te weren. De bodems bevatten minder verrassingen, omdat ze grotendeels bestaan ​​uit alluviale en colluviale afzettingen, relatief goed doorlatend en rijk aan mineralen.

error: