Wijnen uit Médoc

De geografische regio Médoc is misschien wel het beroemdste rode wijndistrict ter wereld, de thuisbasis van veel van de grootste en meest bekende namen van Bordeaux. De wijngaarden strekken zich uit ten noordwesten van de stad Bordeaux met de monding van de Gironde in het oosten, en strekken zich uit tot 13 kilometer van de rivier en lopen ongeveer 80 kilometer naar het noorden. Als vuistregel worden de beste wijnen gemaakt op die eigenschappen die het dichtst bij het water liggen. Deze liggen dan ook binnen AOC Haut-Médoc.

Categorieën
Rode wijn (4)
Wijnen per land en streek
Smaak
Rood: Stevig, Bite, Complex, Gastronomisch (1)
Druif
Cabernet Franc (2)
Cabernet Sauvignon (4)
Chardonnay (1)
Merlot (4)
Petit Verdot (1)
Jaar
Eigenschappen
Prijs

Het geografische gebied Médoc is een groot deel van Bordeaux dat het grootste deel van de linkeroever van de Gironde omvat. Het is een algemene term die wordt gebruikt om wijnen te beschrijven die zijn gemaakt in veel appellations op deze  linkeroever, waaronder Saint-Éstephe, Saint-Julien, Margaux en Pauillac.

De Médoc AOC bevindt zich in dit grotere geografische gebied. Hoewel het veel kleiner is dan de geografische regio, is het nog steeds een van de grootste AOC’s op de linkeroever. Binnen dit AOC zijn er een aantal kleinere gemeenten. Deze AOC is divers in klimaat en terroir, en als zodanig variëren de wijnen in smaak en waarde.

Velen denken overigens ten onrechte dat de Haut-Médoc zich binnen de Médoc AOC bevindt. In feite zijn het twee volledig gescheiden AOC’s die verschillende delen van de linkeroever beslaan. De Haut-Médoc AOC is vrij groot en verspreid over Bordeaux.

Je zult enkele overeenkomsten zien bij het vergelijken van deze 2 aparte regio’s  maar ze zijn zeker niet dezelfde. Deze AOC staat vooral bekend om zijn gemakkelijk drinkbare rode melanges gemaakt van Cabernet Sauvignon, Merlot, Cabernet Franc, Petit Verdot, Malbec en Carménère. Ze hebben niet een bijzonder hoge zuurgraad en zijn meestal benaderbaar als ze jong zijn. De overgrote meerderheid van deze wijnen is het bewaren niet waar. Gewoon lekker snel drinken! Er zijn echter enkele uitzonderingen.

Wijnen uit de geografische regio Médoc behoren tot de meest boeiende wijnen ter wereld. Het verkennen van het aanbod zal duidelijk maken hoeveel diversiteit er in deze regio is en waarom zoveel wijnliefhebbers de producenten hier prijzen.