Sancerre

Sancerre ligt op de linkeroever van de rivier de Loire en tegenover een andere beroemde Sauvignon Blanc-appellatie, Pouilly-Fumé. Het is een relatief koel en landklimaat. Sauvignon Blanc geeft over het algemeen de voorkeur aan koeler, gematigd weer en deze omstandigheden in de Loire-vallei helpen de natuurlijke zuurgraad van de variëteit te behouden. Sancerre is een echte klassieker voor bij frisse strakke gerechten zoals schaal en schelp dieren alsook frisse jonge geitenkaas.
Land
Land
Toon meer opties
Regio
Zoek een regio
Druif
Zoek een druif
Druif
Flesinhoud
Flesinhoud
Toon meer opties
Wijnhuis
Zoek een wijnhuis
Wijnhuis
Duurzaam
Duurzaam
Alcoholpercentage
Alcoholpercentage
Toon meer opties
Jaargang
Jaargang
Toon meer opties
Smaak
Smaak
Toon meer opties
Speciaal
Speciaal
Toon meer opties

Toont alle 4 resultaten

Sancerre is de meest herkenbare appellatie voor Franse Sauvignon Blanc in de Loire-vallei. De glooiende kalksteenheuvels en het semi-continentale klimaat van de regio zorgen voor rijk getextureerde Sauvignon Blanc-wijnen. Ze hebben aroma’s van rijpe kruisbessen, verkwikkende zuren en vurige rookaroma’s.

Sancerre maakt deel uit van een groter gebied in de Loire-vallei genaamd Centre. Als je even buiten deze AOC gaat, wacht je dan ook een schat aan ontdekkingen. Er zijn verschillende andere belangrijke appellations in het centrum, waaronder Pouilly-Fumé, Menetou-Salon, Reuilly en Quincy.

Deze appellations zijn ook gebaseerd op Sauvignon-blanc voor hun witte wijnen. Als gevolg van hun mindere naamsbekendheid bieden veel van deze AOP’s een vergelijkbare stijl als Sancerre. Dit vaak tegen een betere prijs.

Sancerre biedt over het algemeen enkele van de meest hartige, zuurgedreven uitdrukkingen van de Sauvignon Blanc.

Dit gebied produceerde overigens voornamelijk rode wijn uit Pinot Noir en Gamay. Dit was tot de komst van phylloxera in de tweede helft van de 19e eeuw. Tegenwoordig is Sauvignon Blanc in de appellation Sancerre nu goed voor ongeveer 80% van de productie, met Pinot Noir slechts 20%.

Toch zijn rode wijnen – en rosés – van de Sancerre AOP het zoeken meer dan waard. Pouilly Fumé maakt daarentegen alleen een witte wijn.

Proefnotities bevatten vaak aroma’s als gras, bieslook, anijs, kamille, kervel, tijm, kamperfoelie, limoen, limoenschil, Meyer-citroen, roze grapefruit, kweepeer, kruisbes, groene appel, peer, gepocheerde peer, gele pruim, honingmeloen, witte perzik, vuursteen, stro, zeezout, rook, zandkoek, lemon curd.