Rosso Piceno

Rosso Piceno is de grootste DOC van de regio Marche in Midden-Italië. Het omvat het grootste deel van het heuvelachtige gebied dat bij uitstek geschikt is voor wijnbouw in de provincies Ancona, Macerata en een beperkt gebied in Ascoli Piceno, maar niet de kleinere zones Rosso Conero en Lacrima di Morro d’Alba.
Prijs
Prijs
Onder €10 (1)
Tussen €10 en €20
Tussen €20 en €30
Tussen €30 en €50
€50 en hoger
Speciaal
Wijnen per land en streek
Show more Show less
Druif
Montepulciano (1)
Sangiovese (1)
Show more Show less
Alcohol percentage
12,5% (1)
Show more Show less
Jaar

Enig resultaat

Rosso Piceno is de grootste DOC van de regio Marche in Midden-Italië. Het omvat het grootste deel van het heuvelachtige gebied. Dit is bij uitstek geschikt voor wijnbouw in de provincies Ancona, Macerata en een beperkt gebied in Ascoli Piceno, maar niet de kleinere zones Rosso Conero en Lacrima di Morro d’Alba.

Omdat de DOC zo’n groot gebied beslaat, zijn er een aantal terroirs die zeer geschikt zijn voor de teelt van wijnstokken. Een meerderheid bevindt zich op de bovenste heuvels op een hoogte van maximaal 700 meter (2296 voet).  Klei-gebaseerde bodems domineren de regio. Daarom is een glooiende topografie cruciaal om overtollig bodemvocht af te voeren. Een mediterraan klimaat is overal in Rosso Piceno te vinden. Dit draagt bij ​​aan een gemiddelde regenval van 800 mm (30 inch), waarvan de concentratie zich op de wintermaanden concentreert. De zomers zijn overwegend heet en droog.

De wijn moet gemaakt zijn van 15 tot 50 procent Sangiovese en 35 tot 50 procent Montepulciano. Om de toegevoegde aanduiding superiore te krijgen, moet de wijn een potentieel alcoholgehalte van 12 procent hebben en ten minste 12 maanden in houten vaten hebben gerijpt. Dit geconcentreerde rood is meestal zachter en minder krachtig dan de Rosso Conero. Hij heeft de capaciteit om tot vijf jaar te rijpen.

error: