Sardegna (Sardinië)

Voor de informele wijndrinker mag Sardinië geen belletje doen rinkelen. Dit Italiaanse wijngebied ligt niet ergens op de laars, maar op een eigen eilandje. Vergeleken met zijn grote broer Sicilië is Sardinië niet zo bekend. Het mediterrane klimaat op Sardinië leidt tot hete, droge zomers en regenachtige, natte winters. Droogte is prominent aanwezig op het eiland, vooral aan de zuidkust, dus irrigatie is vaak noodzakelijk. De temperaturen variëren aanzienlijk in verschillende delen van het eiland. In de koelere gebieden van het noorden, zoals Gallura, Anglona en Alghero, worden voornamelijk frisse, fruitige witte wijnen met elegante aroma’s en een goede structuur en zuurgraad geproduceerd. In het noorden van Sardinië, omvat de enige DOCG-zone op het eiland Vermentino di Gallura.
Land
Land
Toon meer opties
Regio
Zoek een regio
Regio
Druif
Zoek een druif
Druif
Flesinhoud
Flesinhoud
Toon meer opties
Wijnhuis
Zoek een wijnhuis
Wijnhuis
Duurzaam
Duurzaam
Alcoholpercentage
Alcoholpercentage
Toon meer opties
Jaargang
Jaargang
Toon meer opties
Smaak
Smaak
Toon meer opties
Speciaal
Speciaal
Toon meer opties

“Al degenen die uit het buitenland komen zijn vreemden, en ze zullen uiteindelijk allemaal weer weggaan.”

Dit lokale  citaat Sardegna (Sardinië) uit verklaart heel goed de houding van mensen van het eiland. De buitenlandse invloed kan hun kant op komen, maar deze zal ook weer vertrekken. Hierdoor kunnen ze hun eigen unieke zelf zijn. Natuurlijk hebben “vreemden” door de tijd heen de cultuur op het eiland beïnvloed, zelfs in de wijngaarden.

Sardegna (Sardinië) heeft veel druivensoorten aangeplant  De beste Vermentino  produceert men in het noorden en de krachtige Cannonau (Grenache)  gecreëerd in het zuiden.

Terrein, klimaat en bodem op het eiland

Het wijngebied van Sardinië beslaat zo’n 40.000 hectare terrein. Wijnstokken zijn voornamelijk aangeplant in de glooiende heuvels van Campidano tussen de hoofdstad Cagliari en Oristano. Alsook in het zuidwesten en op de plateaus ten noorden van Olbia rond Sassari en Alghero.

Het mediterrane klimaat op Sardinië leidt tot hete, droge zomers en regenachtige, natte winters. Droogte is prominent aanwezig op het eiland, vooral aan de zuidkust, dus irrigatie is vaak noodzakelijk. De temperaturen variëren aanzienlijk in verschillende delen van het eiland. In de koelere gebieden van het noorden, zoals Gallura, Anglona en Alghero, zijn voornamelijk frisse, fruitige witte wijnen met elegante aroma’s en een goede structuur en zuurgraad geproduceerd. In het noorden van Sardinië omvat de enige DOCG-zone op het eiland Vermentino di Gallura, die meer kracht en geur heeft dan typische Vermentino di Sardegna-wijnen.

Wijnstokken in het wijngebied van Sardinië profiteren verder van de bodem, die bestaat uit graniet, kalksteen, zandsteen en mineraalrijke kleigronden. Deze gronden bieden die diversiteit  in de expressie van Sardijnse wijnen.

De zuidelijke en westelijke kanten van het eiland bieden rode, witte en dessertwijnen, allemaal goede voorwaarden, die zijn verdeeld over 17 DOC’s.

Sardijns Trio – Cannonau, Vermentino en Carignano

Cannonau, Vermentino en Carignano zijn de meest bekende druivensoorten uit de Sardijnse wijnregio. Deze vertegenwoordigen het beste het wijnbereidingspotentieel van de regio. Er zijn ook verschillende inheemse druivensoorten te vinden op het eiland. Bijvoorbeeld de variëteiten Bovale, Torbato, Semidano, Monica, Malvasia Bianca, Moscato, Nasco en Nuragus. Sardinië is een uitzonderlijk druiventeeltland met verschillende onontdekte geheimen. Op kleine schaal wordt ook het internationale rode ras Cabernet Sauvignon verbouwd.