Wijnen uit Umbria (Umbrië)

Een van de eisen die de 15e eeuwse frescoschilder Luca Signorelli stelde tijdens zijn werk aan de Duomo van Orvieto was dat hij zoveel wijn mocht drinken als hij wilde… een niet geheel onprettige manier van werken… Een wereldvermaarde Fresco is het geworden. Een mooi excuus om ook eens wijnen uit Umbrië te drinken. Probeer onze lekkere Orvieto of de Torgiano.

Wijnen per land en streek
Orvieto (1)
Druif
Grechetto (1)
Sauvignon Blanc (1)
Vermentino (1)
Jaar
Prijs

Umbria (Umbrië)is een van de onbekendere regio’s van Italië. Het ligt eigenlijk letterlijk in de schaduw van het bekende Toscane. Centraal gelegen in Italië, en grenzend aan Toscane, de Marken, de indrukwekkende bergketen de Apennijnen en de regio Lazio. Onterecht dat de wijnen vaak ook pas na de Toscaanse komen.

Uiteraard hebben de Etrusken en de Romeinen  de basis gelegd voor de hedendaagse wijnbouw. Waar de regio vroeger vooral bekend stond om de witte wijnen uit de Orvieto regio, zijn er tegenwoordig ook uitstekende rode wijnen uit Umbrië. Er zijn zelfs twee DOCG wijnen in de regio: de Montefalco Sagrantino en de Torgiano Rosso Riserva. Verder kent het gebied 13 DOC wijnen.

Voor de witte wijnen in Umbrië wordt er vooral gebruik gemaakt van de Grechetto en de Malvasia druiven. De rode wijnen bestaan vooral uit de Sangiovese druif en de streekeigen Sagrantino druif.

Zoals eerder gezegd, de meest bekende en verreweg ook het meest geproduceerd is de witte Orvieto; zowel de Orvieto DOC en als de Orvieto Classico DOC. We praten dan over de secco; de droge witte, gemaakt van de vooral van grechetto-druif. Er is ook een zoete variant, de Abboccato.

De interessantste rode wijnen uit Umbria(Umbrië)  zijn de Torgiano en de Montefalco. Heerlijk bij een gebraden duifje of pasta al tarufi neri, zwarte truffels!