Decugnano dei Barbi

Op dit moment heeft Decugnano dei Barbi ruim 30 hectare wijngaarden in hun bezit, waarmee ze zo’n 120.000 flessen produceren. De wijngaarden liggen op zo’n 300 meter hoogte. De witte wijnen vallen onder de Orvieto Classico-appellatie. Naast de topwijnen Mare Antico en A.D. 1212 maakt Decugnano dei Barbi een heerlijke toegankelijke witte en rode wijn met de naam Villa Barbi. U vindt er altijd eentje in ons assortiment.
Land
Land
Toon meer opties
Regio
Zoek een regio
Regio
Druif
Zoek een druif
Druif
Flesinhoud
Flesinhoud
Toon meer opties
Wijnhuis
Zoek een wijnhuis
Wijnhuis
Duurzaam
Duurzaam
Alcoholpercentage
Alcoholpercentage
Toon meer opties
Jaargang
Jaargang
Toon meer opties
Smaak
Smaak
Toon meer opties
Speciaal
Speciaal
Toon meer opties

Toont alle 3 resultaten

De betekenis van Decugnano dei Barbi’s naam is onbekend, in de loop van de tijd verloren gegaan. De eerste schriftelijke getuigenis dateert uit 1212, toen in Decugnano wijn werd gemaakt voor de geestelijkheid in Orvieto. Dit waren de landen van de heilige Maria van Decugnano.

In 1973, op slechts 25-jarige leeftijd, richtte  Claudio Barbi zijn eigen wijnhuis in Orvieto op. Claudio was reeds lange tijd op zoek naar een wijnhuis waar hij kwaliteitswijnen kon maken. Dan stuit hij op het verlaten landhuis ‘Decugnano’ in Orvieto. Het landschap valt hem op vanwege de uitstekende bodem en hij besluit dan ook het landgoedaan te schaffen en het tot Decugnano dei Barbi te benoemen.

De huidige eigenaar is Claudio’s zoon Enzo Barbi. Met dezelfde toewijding zet hij de visie van zijn overleden vader door. Vandaag de dag maakt Decugnano dei Barbi dan ook nog steeds energieke wijnen die het terroir als geen ander naar voren weten te halen. Alle wijnen van het wijnhuis komen van dezelfde heuvel ten noordoosten van Orvieto in Umbrië. Vroeger lag hier een binnenzee, waardoor de kleihoudende zandgrond van de heuvel rijk is aan fossielen en kalkgesteente. Elk van de wijnen van Decugnano dei Barbi wordt hierdoor gekenmerkt door een onwijs zuiver karakter met veel minerale tonen. De naam van de witte wijn Mare Antico refereert nog naar deze ondergrond. In ieder geval omarmt het wijnhuis zijn historie: de rode A.D. 1212 verwijst naar het jaar van oprichting