Orvieto

Orvieto heeft een grote traditie van wijnproductie sinds de Etruskische periode. De “Orvieto Classico” is in feite een wereldwijd gewaardeerde wijn. De Italiaanse traditie van genieten van eten en wijn is belangrijk voor de inheemse bevolking en gedijt goed in Orvieto. Vlees is altijd van groot belang geweest in de keuken van Orvieto. Varkensvlees is een van de meest populaire vleessoorten en er werden veel recepten voor gebruikt: prosciutto, worstjes, mazzafegati bijvoorbeeld. Een glas lokale Orvieto gaat daar helemaal goed bij.
Land
Land
Toon meer opties
Regio
Zoek een regio
Druif
Zoek een druif
Druif
Flesinhoud
Flesinhoud
Toon meer opties
Wijnhuis
Zoek een wijnhuis
Wijnhuis
Duurzaam
Duurzaam
Alcoholpercentage
Alcoholpercentage
Toon meer opties
Jaargang
Jaargang
Toon meer opties
Smaak
Smaak
Toon meer opties
Speciaal
Speciaal
Toon meer opties

Enig resultaat

Orvieto, de sterappellatie uit Umbrïe.

Dit gebied produceert zonder twijfel de bekendste wijn van Umbrië, in Midden-Italië, en is goed voor 80 procent van het wijnbouwareaal van de regio. De wijnindustrie speelt al honderden jaren een cruciale rol in de cultuur en economie van de regio.

De wijngaarden die Orvieto-wijn produceren, zijn geplant aan beide zijden van de Paglia, de rivier die door de stad Orvieto stroomt op weg naar de samenvloeiing met de Tiber, welke naar Rome leidt. De typische tufstenen bodems die zo kenmerkend zijn voor het gebied, dragen niet alleen bij aan de kwaliteit van het lokale terroir, maar zijn ook zeer geschikt voor het uitgraven van kelders voor langdurige opslag.

Wat is Tufo?

Deze “tufo”-rots (dezelfde als genoemd in Greco di Tufo) heeft vergelijkbare toepassingen rond Chinon en Saumur-Champigny, in de Loire-vallei in Frankrijk, waar hij bekend staat als “tuffeau”.

Tuf heeft een explosieve geschiedenis. Begonnen als as, uitgespuwd door een vulkaan, verhardde het later tot gesteente. In Nederland zijn geen vulkanen, maar net over de grens in Duitsland waren wel vulkanen actief die tuf hebben uitgestoten. De restanten daarvan vinden we ook in ons land terug. In Italië is het volop te vinden.

De Orvieto DOC is exclusief gereserveerd voor witte wijn. Het omvat zoete en droge stijlen, die verkrijgbaar zijn in standaard en hoogwaardige “superieure” varianten.

De wijnen zijn gemaakt van een combinatie van Procanico (Trebbiano Toscano) en Grechetto, die samen minimaal 60 procent van de uiteindelijke blend moeten uitmaken. De resterende 40 procent kan bestaan ​​uit elke combinatie van andere witte variëteiten, op voorwaarde dat ze zijn goedgekeurd voor gebruik in de provincie Viterbo. Canaiolo Bianco en Malvasia Toscana zijn waarschijnlijke kandidaten hiervoor.

Orvieto-wijnen zijn wel duidelijk veranderd omdat de smaak van de consument is veranderd.  Hij wordt nu vaker aangetroffen als een droge, naar perzik geurende wijn, met een schoon, knapperig profiel en een matige zuurgraad. De gouden, halfzoete Orvieto Abboccato-stijl, ooit bewonderd door pausen en prinsen die door het gebied reisden, wordt nog steeds geproduceerd en wordt lokaal gekoesterd. Voor wat betreft export zien we hier weinig van in ons land.

Om te voldoen aan de toenemende kwaliteitsverwachtingen van de wereldwijde wijnmarkt, hebben de producenten van Orvieto aanzienlijk geïnvesteerd in technologie en technieken om hun methoden te verfijnen en wijnen met meer karakter te produceren. Overwegingen hiervoor zijn onder meer lagere druivenopbrengsten, zorgvuldige selectie en meer huidcontact voorafgaand aan de fermentatie. Ook beginnen uit deze regio nu een significant aantal “orange wines” te komen.

Zoals het geval is in veel van de beroemdste wijnregio’s van Italië, heeft het wijnbouwgebied van Orvieto een “classico” -zone: een traditioneel, ‘klassiek’ wijngaardgebied dat in theorie wijnen van de beste kwaliteit produceert. Dit ligt rond de stad Orvieto zelf en strekt zich iets naar het oosten uit om het land rond het meer van Corbara in te nemen.

De westelijke grens weerspiegelt de regionale grens met Lazio, slechts een paar kilometer verderop. Wijnen die hier worden gemaakt, mogen, op voorwaarde dat ze voldoen aan de productievoorwaarden van het DOC, worden bestempeld als Orvieto Classico.