Dolomiti

Vigneti delle Dolomiti IGT is een IGT (Indicazione Geografica Tipica) titel van de regio Trentino-Alto Adige in het uiterste noorden van Alpine Italië. Een Vigneti delle Dolomiti-wijn kan in verschillende stijlen worden gemaakt: rood, wit of rosé; mengsel of variëteit; stil, sprankelend of zoet. Het scala aan druivensoorten die in deze wijnen worden gebruikt, is vrij breed, maar richt zich voornamelijk op de druivensoorten die al goed ingeburgerd zijn in de Trentino Alto Adige, met name Pinot Grigio en Chardonnay voor witte wijnen en de lokale Teroldego-variëteit voor rode wijnen, naast de alomtegenwoordige Merlot en Cabernet Sauvignon .
Land
Land
Toon meer opties
Regio
Zoek een regio
Druif
Zoek een druif
Druif
Flesinhoud
Flesinhoud
Toon meer opties
Wijnhuis
Zoek een wijnhuis
Wijnhuis
Duurzaam
Duurzaam
Alcoholpercentage
Alcoholpercentage
Toon meer opties
Jaargang
Jaargang
Toon meer opties
Smaak
Smaak
Toon meer opties
Speciaal
Speciaal
Toon meer opties
Helaas, geen wijnen gevonden, probeer het nogmaals met andere filters.

Vigneti delle Dolomiti IGT is een IGT-titel (Indicazione Geografica Tipica) van de regio Trentino-Alto Adige in het uiterste noorden van Italië. Het geografische gebied loopt ook over in Veneto. De overgrote meerderheid van de Vigneti delle Dolomiti-wijnen komt uit Trentino-Alto Adige.

De IGT-titel is vernoemd naar het Dolomietengebergte waarvan het grootste deel van de topografie hier domineert. Wijngaarden liggen verspreid tussen de toppen en valleien van de uitlopers op hoogten die koele nachttemperaturen en warme, zonnige dagen creëren. Deze dagelijkse temperatuurvariatie verlengt de lengte van het groeiseizoen. Dat is cruciaal  in dit koele klimaat om druiven volledige fenolische (tannines en kleurstoffen) rijpheid te laten bereiken.

De IGT-titel is in 1997 geïntroduceerd, net nadat de IGT-categorie voor het eerst in Italië geïntegreerd was. Wijn kan in verschillende stijlen geproduceerd zijn, waaronder rood, wit of rosé, blend of variëteit en stil, sprankelend of zoet. Het scala aan druivensoorten die men in deze wijnen gebruikt is vrij breed. Het richt zich voornamelijk op de druivensoorten die al goed ingeburgerd zijn in de Trentino Alto Adige.  Met name Pinot Grigio en Chardonnay voor witte wijnen en de lokale Teroldego-variëteit voor rode wijnen, naast de alomtegenwoordige Merlot en Cabernet Sauvignon .

De wijnen geproduceerd onder de Vigneti delle Dolomit IGT zijn gemaakt in vele stijlen. Stille en mousserende wijnen van rood, wit en rosé, evenals passito (gedroogde druif) en dessertwijnen (ook van rood, wit en rosé). Een lange lijst van druivensoorten is toegestaan. Hieronder internationale supersterren Chardonnay, Sauvignon Blanc, Cabernet Sauvignon, Merlot en Pinot Nero (Pinot Noir). Hier worden echter ook enkele van de interessantere en inheemse druiven van het gebied verbouwd. Deze omvatten Marzemino, Nosiola en Teroldego,